Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Aanleg eerste voedselbos in Voorburg gestart

22 februari 2023
Algemeen nieuws
Opening Nehalennia Tuin

Binnenkort groeit in de Fransstraat in Voorburg een klein voedselbos met eetbare planten, bomen en struiken: Nehalennia Tuin. Het is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met Stichting Terra, Particimeer, Foxtaal, New Mantua en de gemeente, die de grond ter beschikking stelt.

Op 22 februari vierden enkele omwonenden en vrijwilligers van het voedselbos samen met Marcel Belt, wethouder Groen, dat de aanleg ervan gestart is. Het wordt een plek voor de natuur; zowel voor vogels, insecten en planten, als voor mensen. Marcel: “Ik ben blij met initiatieven die vanuit inwoners zelf komen, zoals de aanleg van dit voedselbos. Ik daag graag meer inwoners uit om hun omgeving te vergroenen. Dat kan bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of de ruimte rondom een boom te vergroenen. Tegels eruit en planten erin dus!”

Nehalennia Tuin

De vrijwilligers willen het kleine voedselbos ontwerpen ter nagedachtenis aan Nehalennia: de Nederlandse godin van de natuur. Nehalennia werd duizenden jaren geleden aanbeden door Keltische stammen die waarschijnlijk ook in Voorburg hebben gewoond. Er groeien straks verschillende soorten eetbare planten, bomen en struiken. De noten, vijgen, peren, appels en pruimen mogen in overleg met de vrijwilligers vrij geplukt worden. Iedereen is welkom.

Plek voor de buurt

De vrijwilligers hopen dat Nehalennia Tuin naast een voedselbos ook een plek voor de buurt wordt. Dankzij de samenwerking met stichting Particimeer en Foxtaal biedt de tuin tevens een ontmoetingsplek aan vluchtelingen, een plek waar zij zich thuis kunnen voelen. Zoals Nehalennia als godin ooit vereerd werd; als de moedergodin die stond voor verbinding en eenheid. Het idee voor de tuin is bij de initiatiefneemster ooit ontstaan voor 1 vluchteling in het bijzonder en is daarmee een ode, net als Nehalennia aan de liefde.

Wilt u meedoen?

Wilt u meehelpen om Nehalennia Tuin tot bloei te laten komen? Stuur dan een mail naar nehalenniatuin@hotmail.com.

Meer informatie over een geveltuintje aanleggen of een boomspiegel vergroenen leest u op de projectpagina geveltuintje en projectpagina boomtuintje.