Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Basisschool De Lusthof duurzaam, fris en gezond

09 november 2023
Algemeen nieuws

Basisschool De Lusthof heeft een nieuwe klimaatinstallatie waarmee de school voortaan goed kan ventileren en koelen. Panta Rhei heeft als eerste schoolbestuur in Leidschendam-Voorburg subsidie voor deze verduurzaming aangevraagd. Nu de werkzaamheden er bijna op zitten gingen wethouders Jeffrey Keus (onderwijs) en Marcel Belt (duurzaamheid) langs bij de school om met eigen ogen te zien wat er allemaal is aangepakt. Zij kregen een rondleiding van een aantal leerlingen en Astrid Barten, de directeur van de school.

Met de nieuwe klimaatinstallatie kan de school goed en energiezuinig worden geventileerd, verwarmd én gekoeld. De lucht van buiten wordt eerst gefilterd en daarna opgewarmd met de warmte uit het gebouw. Hierdoor kan de vloerverwarming een standje lager. En dankzij de warmtepomp kan er op warme dagen juist worden gekoeld. Ook kan het nieuwe gedeelte van de school in de toekomst aardgasvrij gemaakt worden. Wethouder Jeffrey Keus: “Een fris en geventileerd lokaal is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het helpt ze om zich beter te concentreren en zorgt voor een prettige leeromgeving.”

 

Ook aan de slag?

Inmiddels zijn nog meer scholen in de gemeente dankzij de subsidie aan de slag met verduurzamen, bijvoorbeeld door enkel glas te vervangen door dubbel glas of het aanleggen van een klimaatinstallatie.

Wethouder Marcel Belt: “Goed om te zien dat zoveel scholen bezig zijn met verduurzaming. Dit is niet alleen goed voor een fijn binnenmilieu voor de leerlingen en leraren, maar ze dragen zo ook bij aan het klimaat. En het zorgt voor een lagere energierekening. Er is veel mogelijk!” Scholen in de gemeente die ook aan de slag willen met verduurzamen kunnen voor een subsidie terecht bij de gemeente.