Besmetting met coronavirus in Leidschendam-Voorburg

7 maart 2020
Algemeen
afbeelding coronavirus

Een dertiger uit Leidschendam-Voorburg is besmet met het nieuwe coronavirus. Dit is gisteravond vastgesteld na laboratoriumonderzoek. In totaal zijn er nu 6 besmettingen met het virus in regio Haaglanden.

Deze persoon keerde onlangs terug van een vakantie in Noord-Italië. Het is zeer waarschijnlijk dat hij het virus daar heeft opgelopen. Hij zit met ziekteverschijnselen in thuisisolatie, maar is aan de beterende hand.

Contactonderzoek

GGD Haaglanden is direct een contactonderzoek gestart om in kaart te brengen met wie deze persoon tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad. Deze mensen worden door de GGD benaderd. Zij moeten tijdens de incubatietijd van 14 dagen hun gezondheid in de gaten houden. Als zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, worden zij gevraagd thuis te blijven en contact op te nemen met GGD Haaglanden.

Burgemeester Tigelaar: “Ik kan me voorstellen dat mensen vragen of zorgen hebben. We hebben nauw contact met het RIVM en GGD Haaglanden en op dit moment is er geen reden voor grote ongerustheid. Ik adviseer iedereen de hygiëne adviezen van het RIVM en de GGD Haaglanden op te volgen. Ik wens degene die momenteel thuis in isolatie verblijft veel sterkte en een spoedig herstel toe.”

Alertheid                                                

GGD Haaglanden en het RIVM blijven alert op mogelijke nieuwe besmettingen.
Mochten er nieuwe besmettingen gevonden worden, dan past de GGD hetzelfde protocol toe: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt en zijn/haar contacten. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Meer informatie

Mensen kunnen voor meer informatie over het coronavirus terecht op de website van het RIVM en de website van de Rijksoverheid of bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351.