Bewoners aan het woord over Spoorzone-Van Alphenstraat

19 juli 2021
Algemeen
beeld uit de gebiedsdocumentaire

Het gebied aan de Van Alphenstraat bij station Laan van NOI in Voorburg-Noord ondergaat de komende jaren een gedaanteverwisseling. Er komt 55.000 tot 70.000 m2 (bvo) aan woningen, kantoren en voorzieningen in een aantrekkelijke openbare ruimte.  Daarnaast wordt de stationsentree verbeterd om recht te doen aan het groeiend aantal reizigers. Dat is het gezamenlijke voornemen van de gemeente Den Haag, de gemeente Leidschendam-Voorburg en NS Stations, de grondeigenaar.

Het gebied tussen Station Laan van NOI en de van Alphenstraat vormt straks één van de drie poorten tot het Central Innovation District (CID) van Den Haag: een plek waar veel mensen wonen, werken en studeren. De stationsingang aan de Voorburgse kant van station Laan van NOI moet een visitekaartje worden van de omgeving.

De samenwerkende partijen hebben nog geen ontwerp gemaakt. Voordat dat gebeurt, willen NS Stations, de gemeente Leidschendam-Voorburg en de gemeente Den Haag eerst in gesprek met bewoners, ondernemers en gebruikers in Voorburg-Noord en de Haagse wijk Bezuidenhout. Zij willen weten wat de belangrijkste zorgen, wensen en ideeën zijn, zodat daarmee rekening gehouden kan houden bij het uitwerken van de plannen. De uitgangspunten, waaronder het totaal aantal vierkante meters woningen, kantoren en voorzieningen, liggen daarbij wel vast.

Tertium, een onafhankelijk onderzoeksbureau, is gevraagd de komende maanden de meningen van bewoners en ondernemers in de buurt op te halen. Zij hebben onder meer een gebiedsdocumentaire gemaakt die buurtbewoners letterlijk ‘een stem geeft’. Daarnaast houden ze de komende maanden enquêtes en tafelgesprekken. In het najaar vinden – als de Covid-maatregelen dat toestaan – verschillende bijeenkomsten plaats.

Meer informatie over het project