Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Bouw van duurzame 100% gasloze woonwijk Vliethaven van start!

10 november 2022
Algemeen nieuws
Wethouder wonen Bianca Bremer heeft de eerste heipaal voor de nieuwe woonwijk Vliethaven geslagen, in aanwezigheid van 180 toekomstige bewoners en het bouwbedrijf

Credits/fotograaf: Wdevelop/Martijn Bravenboer

Wethouder wonen Bianca Bremer heeft op 10 november 2022 de start van de bouw ingeluid van de toekomstbestendige en duurzame nieuwe woonwijk Vliethaven, gelegen aan de Vliet in Leidschendam. Vliethaven grenst aan de Duivenvoordecorridor, een natuurlijke verbinding tussen het duinlandschap en het Groene Hart. In de nieuwe wijk komen 77 nieuwe woningen op het voormalige bedrijventerrein aan de Parnashofweg in Leidschendam.

Wethouder Bianca Bremer: “De nieuwe bewoners van Vliethaven krijgen hier prachtige duurzame gasloze woningen. Mooi om te zien hoe het ontwerp van deze nieuwe wijk met een kleine haven goed past in het omliggende landschap.”

Duurzaam

Er komt een mooie mix aan woningen, passend bij verschillende gezinssamenstellingen, woonwensen en leefstijlen. Op een aantal plaatsen komen markante huizen die als landmarks Vliethaven karakter en identiteit geven. Geparkeerde auto’s zijn hier straks nauwelijks. Die staan namelijk grotendeels in de ondergrondse garage bij de haven, op eigen terrein of in een hofje. Op die manier wordt het groene karakter in de buurt beschermd. De woningen zijn uiterst duurzaam ontwikkeld volgens de BENG eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Het gaat hier onder meer om een goede isolatie, een bodemwarmtepomp en zonnepanelen. Dit zorgt voor een gasloos A++ Energielabel en daarmee lage energielasten.

Ontwerp

Edzo Bindels, stedenbouwkundig supervisor van West 8, heeft zich voor het beeldkwaliteitsplan sterk laten inspireren door de architectuur van woningen in verschillende oude Voorburgse en Leidschendamse wijken. Op basis van zijn visie zijn Architektenkombinatie Bos Hofman en Architectenburo Van Vliet de woningen gaan ontwerpen. Dit komt tot uiting in een buurtschap aan een haven met veel onderlinge verwantschap, maar ook voldoende diversiteit. Het hart van de buurt vormt de haven.

Realisatie

De realisatie van dit stijlvolle nieuwbouwproject is in handen van Niersman Bouw Haaglanden. Een gerenommeerde allround bouwonderneming actief in de Randstad en aangrenzende regio’s.

Mark Niersman: “Als vertegenwoordiger van Niersman Bouw Haaglanden met het bijna 160-jarige moederbedrijf uit Voorschoten is het een eer om in deze prachtige buurgemeente Leidschendam de bouw voor u te mogen verzorgen. Wij gaan doen waar we goed in zijn, en dat is bouwen.”

Vliethaven wordt verkocht en gebouwd met het garantiecertificaat van Woningborg N.V. De kwaliteit en oplevering van de woningen is hiermee altijd geborgd. De oplevering van de eerste woningen is in het eerste kwartaal van 2024 gepland.

Wethouder wonen Bianca Bremer slaat eerste paal voor nieuwe woonwijk Vliethaven in Leidschendam

Credits/fotograaf: Wdevelop/Martijn Bravenboer