Cybercrimecongres voor ondernemers

Binnen uw bedrijf gebruikt u ongetwijfeld een laptop of computer en internet. Stelt u zichzelf eens de vraag: Hoe weerbaar is mijn bedrijf tegen cybercriminelen? Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. Denk aan financiële schade, imagoschade en tijdverlies. Cybercrime is een toenemend probleem. Het is zaak om nu in te grijpen en maatregelen te nemen om mogelijke schade te voorkomen.

Terugblik op het congres

Maar liefst 1 op de 5 ondernemers wordt slachtoffer van cybercrime. Voorkomen is beter dan genezen, daarom organiseerden we samen met het Platform Veilig Ondernemen een Cybercrimecongres voor ondernemers uit Leidschendam-Voorburg.

  • Ondernemer Xander Koppelmans deelde zijn emotionele verhaal over hoe hij werd getroffen door cybercrime en hoe hij de gevolgen daarvan tot op de dag van vandaag ervaart
  • IT-expert Erik de Jong vertelde hoe de cybercriminelen te werk gaan en gaf praktische tips waar je als ondernemer direct mee aan de slag kan
  • Vincent Stittelaar van het cybercrimeteam van de politie vertelde over hoe de politie jacht maakt op cybercriminelen en waarom het belangrijk is om een melding of aangifte te doen

Belangrijkste tips

Zorg dat je basisbeveiliging op orde is:

  • Zorg voor een sterk wachtwoord van ten minste 12 tekens
  • Gebruik voor alles een ander wachtwoord
  • Zorg dat je software up to date is
  • Stel tweestapsverificatie in
  • Maak back-ups van belangrijke gegevens
  • Zorg voor een noodplan en informeer je personeel hierover
  • Wees alert, bescherm jezelf en check altijd voor je ergens op klikt

(Bron: website Hackhelpdesk )

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico's kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch 'aan' staan.

3. Voer updates uit

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.

4. Beperk toegang

Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.

5. Voorkom virussen en andere malware

Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.

(Bron: website Digitaltrustcenter)

Bekijk hieronder de aftermovie van het congres.

Telefoon 14 070

Maandag tot en met donderdag  8:30 - 17:00 uur
Vrijdag                                        8:30 - 16:00 uur

 
Cookie-instellingen