Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Ga ongestoord op weg en kom veilig thuis

07 september 2023
Algemeen nieuws

Even snel dat telefoontje plegen in de auto? Appen op de fiets? Doe het niet! Onderweg bellen verdubbelt het risico op een ongeval, onderweg een tekst lezen of typen vergroot die kans 6 keer. Doe het dus niet. Voorkom afleiding in het verkeer: rij MONO.

Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij, altijd bereikbaar. Dat is fijn. Maar dat heeft ook negatieve effecten. Slingerende fietsers, bijna botsingen of echte ongelukken.

Wist u bijvoorbeeld dat het typen van berichtjes op uw mobiele telefoon het risico op een ongeval minstens 2,5 keer vergroot? Zorg dat het u niet overkomt.

Zet uw telefoon uit of op stil

MONO staat voor ongestoord onderweg zijn. Met uw aandacht bij het verkeer, zonder afleiding van de mobiele telefoon. U kunt afleiding door uw telefoon op verschillende manieren voorkomen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat u geen berichtjes binnenkrijgt door uw telefoon op stil of op ‘Niet storen’ te zetten. Of stop uw telefoon in uw tas, rugzak, broekzak of in het handschoenenvakje van de auto.

Onderweg vergaderen?

Er zijn mensen die onderweg met hun collega’s vergaderen via bijvoorbeeld Teams of Zoom. Opletten op het verkeer en tegelijk de vergadering bijwonen gaat niet samen. Zet uw auto aan de kant, ga met het ov of ga later van huis. Wat u ook doet, u je niet afleiden!

Help anderen

Help ook anderen om MONO te rijden. Stuur bijvoorbeeld geen berichten als u weet dat ze onderweg zijn. En adviseer hen ook hun telefoon op stil of op ‘Niet storen’ te zetten.

Op naar een verkeersveilige gemeente

Verkeersveiligheid is een zaak van ons allemaal. Een groot deel van de ongevallen heeft immers met gedrag te maken. Onder de noemer ‘Maak een punt van nul’ werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg mee aan de campagne MONO. Het doel is om verkeersveilig gedrag tot norm te maken en het aantal vermijdbare verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul.

Doet u ook mee? Meer informatie leest u op www.maakeenpuntvannul.nl/mono.