Gemakkelijker parkeren in Leidschendam-Centrum

7 juni 2019
Algemeen
""
Credits/Fotograaf: 
Gemeente LV

De gemeente werkt aan het verlagen van de parkeerdruk in het Damcentrum.  Allereerst met een uitbreiding van de blauwe zone naar het gehele centrum. Een tweede actie is een parkeerverwijssysteem, waardoor mensen gemakkelijker een parkeerplek kunnen vinden. Tenslotte gaat de gemeente deelauto’s stimuleren. Uiteindelijk moet dit de parkeerdruk terugbrengen met minimaal ongeveer 10% op het drukste moment van de week, de zaterdagavond.

Wethouder Bouw is blij met dit voorstel: "Een parkeerplaats vinden in Damcentrum is niet altijd gemakkelijk. Door deze acties hoeven bewoners en bezoekers straks minder te zoeken naar een plekje. Juist de combinatie van acties gaat de parkeerdruk verlagen. Wonen, werken, winkelen en elkaar ontmoeten wordt prettiger in ons mooie centrum aan de Vliet."

Waar zijn parkeerplaatsen vrij

De gemeente gaat verwijsborden plaatsen waarop automobilisten eenvoudig kunnen zien waar nog vrije parkeerplaatsen zijn in het centrum. Dit voorkomt zoeken naar een plek. Automobilisten rijden gemakkelijk naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplek. Parkeersensoren registreren continue of de parkeerplaats op straat vrij is. In de parkeergarage Damplein komt ook een registratie van beschikbare openbare plekken. In een app kunnen bewoners en bezoekers vooraf zien waar in het centrum de meeste parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Blauwe zones

Binnenkort voert de gemeente een blauwe zone in voor de Dampleingarage. De volgende stap is de uitbreiding van de blauwe zone op straat in Leidschendam Centrum. Mogelijk ook daarbuiten om ongewenste effecten aan de randen van het centrum te voorkomen, zoals in Leidschendam-Zuid. De blauwe zone is nodig om het parkeren op eigen terrein te stimuleren. Bewoners krijgen een ontheffing. In dialoog met bewoners en ondernemers bepaalt de gemeente na de zomer onder meer de tijden en werkt een ontheffings­regeling uit.

Deelauto’s

Huishoudens kunnen met een deelauto hun weinig gebruikte auto vervangen. Hoe meer huishoudens hiervan gebruik maken hoe meer parkeerplaatsen er vrijkomen. Daarom gaat de gemeente deelauto’s extra stimuleren. Een effectieve manier bij nieuwbouwplannen is dat eigenaren verplicht meebetalen aan een deelauto via hun bijdrage in de Vereniging van Eigenaren. Omdat je er toch voor betaalt, gebruik je een deelauto sneller. De gemeente werkt nauw samen met uiteenlopende aanbieders om maatwerk aan te bieden aan bewoners.