Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg

Gemeente Leidschendam-Voorburg zet nog steviger in op voorkomen en oplossen van schulden

21 februari 2025
Algemeen nieuws
Een hand houdt vallende dominostenen tegen.

De gemeente Leidschendam-Voorburg zet met haar nieuwe schuldhulpverleningsbeleid nog steviger in op het voorkomen van schulden en helpen van inwoners met financiële problemen. Deze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld ziekte, (gok)verslaving, kopen met uitgestelde betaling of echtscheiding. Dat geeft stress en kan leiden tot grotere problemen. Dat staat in het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening 2025 - 2028 dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegt.

In het nieuwe beleid is er ook aandacht voor de relatie tussen schulden en andere thema’s waar mensen mee te maken hebben, zoals armoede, wonen en gezondheid. Door inwoners te helpen met hun schulden en te zorgen voor financiële rust, kunnen inwoners zich weer richten op hun toekomst.

Wethouder Philip van Veller: “Ook in Leidschendam-Voorburg zijn er inwoners die het financieel moeilijk hebben. Dit leidt vaak tot andere problemen, zoals stress, een slechtere gezondheid en gevoelens van eenzaamheid. Samen met het nieuwe beleid voor inwoners met een lager inkomen dat eind vorig jaar is vastgesteld en dit nieuwe beleidsplan voor schuldhulpverlening hebben we een stevige basis om inwoners met geldzorgen te helpen.” 

Aanpak via 3 thema’s

De gemeente speelt een sleutelrol in het voorkomen, aanpakken en oplossen van financiële problemen. Dit gebeurt via 3 thema’s De eerste is het voorkomen van schulden. Er komt nog meer voorlichting op scholen en bewustwording over hoe om te gaan met financiële tegenslagen. De tweede is eerder beginnende schulden in beeld krijgen. Inwoners met betalingsachterstanden worden actief benaderd om nog grotere schulden te voorkomen. Daarnaast zet de gemeente in op het oplossen van schulden en nazorg. Dat gebeurt via schuldhulpverleningstrajecten en begeleiding om terugval te voorkomen. 

Samenwerking met partners

Voor het eerder signaleren van financiële problemen en de ondersteuning aan inwoners is de samenwerking met andere organisaties in de gemeente van groot belang. Daarvoor werkt de gemeente nauw samen met lokale welzijnsorganisaties, zoals Kwadraad, Woej en met de Schuldhulpmaatjes van stichting Arm-in-Arm. Zij zien veel inwoners en kunnen hen ondersteunen of doorverwijzen naar andere hulp als dat nodig is.