Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Iedereen veilig thuis: pas op uw snelheid

20 juni 2024
Algemeen nieuws

Onderdeel van snelheidscampagne 'Maak een punt van nul'

Net iets te hard rijden, het gebeurt vaak zonder dat u het merkt. Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt hebben we naar schatting 25 tot 30% minder gewonden bij ongevallen. En daarnaast voorkomt u het risico op een boete. Doe het dus niet. Maak een punt van nul!

Soms onderschat u de risico’s van te hard rijden, bijvoorbeeld doordat het rustig lijkt op de weg. De slachtoffercijfers laten helaas zien, dat te hard rijden wel degelijk risico’s met zich meebrengt. In Zuid-Holland komen iedere dag 25 mensen als gevolg van een ongeval niet ongeschonden thuis. Daarbij speelt ook te hard rijden een rol: 1 op de 3 dodelijke verkeersongevallen komt door te hoge snelheid.

Rij rustig en rem af

U kunt daarbij helpen. Hoe? Wees alert, houd u aan de maximale snelheid en rem verder af op plekken waar dat slim is. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig thuis komt.

Feiten en tips

Hoe harder u rijdt, des te meer tijd u nodig heeft om tot stilstand te komen. Bij een rijsnelheid van 30 kilometer per uur heeft u ruim 15 meter nodig. Rijdt u 10 kilometer harder, dan heeft u ruim 21 meter nodig. Bij regenachtig weer loopt dat nog verder op. De stopafstand bij 50 kilometer per uur is maar liefst 32 meter. ABS verkort deze remafstand niet. Wist u dat een botsing met 50 kilometer per uur gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is vergelijkbaar met de val van de 3de verdieping van een flatgebouw. 

Als iedereen zich aan de snelheidslimiet houdt, zijn er naar schatting 25 tot 30% minder gewonden bij ongevallen. En daarnaast voorkomt u het risico op een boete.

Maak een punt van nul

Met elkaar maken we onze gemeente en Nederland een stukje verkeersveiliger.