Inloopavonden asielopvang Stationsplein 8
Woensdag- en donderdagavond waren inloopavonden over de opvang van asielzoekers op Stationsplein 8. Van de 2000 adressen waar een uitnodigingsbrief naar toe is gezonden, hebben 100 buurtbewoners zich aangemeld. Zij gingen in gesprek met het college van burgemeester en wethouders, medewerkers van de gemeente, team openbare orde en veiligheid en het COA. Door in tijdblokken te werken konden bewoners in alle rust het gesprek aangaan. Er werd onder meer gesproken over de dagbesteding van de toekomstige bewoners en hoe onderwijs wordt geregeld voor de kinderen, maar ook wat bijvoorbeeld wordt gedaan om mogelijke overlast te voorkomen. Verschillende inwoners boden daarbij ook hun hulp aan om de schouders er samen onder te zetten.
Dagbesteding en begeleiding
Medewerkers van het COA vertelden welke dagbestedingsactiviteiten ze aanbieden, en hoe asielzoekers ook hun steentje kunnen bijdragen met vrijwilligerswerk. Kinderen gaan naar school in schakelklassen, waar ze een speciaal lesprogramma krijgen en de Nederlandse taal leren. Zodra de juiste papieren geregeld zijn kunnen asielzoekers na zes maanden ook aan het werk. Veel van hen willen dat ook. Als onderdeel van de begeleiding voeren COA-medewerkers gesprekken met asielzoekers over het leven in en rond de opvanglocatie. Zo versterken asielzoekers vaardigheden die ze nodig hebben om regie te houden over hun eigen leven.
Het COA regelt eet- en leefgeld zodat asielzoekers zelf kunnen koken.
Veiligheid
Tijdens het gesprek vroegen omwonenden ook bij wie ze terecht kunnen bij overlast of hinder op straat. De gemeente werkt daarvoor nauw samen met het COA, politie en de wijkagent. Vragen en zorgen kunnen gemeld worden bij de gemeente en zodra de locatie open is, komt er een direct nummer van het COA dat 24/7 bereikbaar is en een e-mailadres. De bewoners vroegen daarbij ook of er in de parken in de buurt, Park Sonnenburg en Park Middenburg en rondom het station meer controle en meer verlichting kan komen.
Besluitvorming
Een aantal inwoners had graag vroeger betrokken willen worden bij de besluitvorming. Hoewel de beslissing definitief is, worden inwoners wel uitgenodigd om mee te denken over de werkafspraken die de gemeente zal maken met het COA. Inwoners die hierover willen meedenken, kunnen zich aanmelden via vluchtelingen@lv.nl.
Met de invoering van de Spreidingwet heeft de gemeente een wettelijke taak om 448 asielzoekers op te vangen. De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om te kijken naar kleinschalige opvanglocaties. Voor 80 asielkinderen is een plek gevonden op Overgoo 5 in Leidschendam en 200 krijgen nu een plek op het Stationsplein 8 in Voorburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft het besluit genomen om deze kleinschalige opvang toe te staan om aan een deel van de taakstelling te voldoen onder voorwaarde dat de helft van het hotel beschikbaar blijft voor gasten en het restaurant er onder open kan blijven.
Vrijwilligerswerk
Tijdens de gesprekken kwamen er ook vragen over hoe inwoners bij kunnen dragen aan het opnemen van de toekomstig inwoners in de buurt, via bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of het organiseren van activiteiten om de nieuwe buurbewoners te verwelkomen. Dit kan via vluchtelingen@lv.nl. De Koningskerk is al bezig met een initiatief voor asielzoekers en museum Hofwijck geeft aan helpende handen te kunnen gebruiken in de tuin.
Tot slot
Het college wil alle deelnemers bedanken voor hun constructieve inbreng, de prettige sfeer waarin de inloopavonden zijn verlopen en de vele aanmeldingen voor de klankbordgroep die wordt opgericht. De opbrengst van de gesprekken op de inloopavonden, de inbreng van de klankbordgroep en van de gemeenteraad wordt gebruikt om tot goede werkafspraken te komen met het COA.
Met de bezoekers die nog extra informatie vroegen, wordt contact opgenomen.
Lees meer op de opvang van asielzoekers op onze webpagina over Stationsplein 8.