Koningsdag

21 april 2021
Algemeen
Vlag en wimpel
Credits/Fotograaf: 
Gemeente LV

Vorig jaar waren we er allemaal op ingesteld dat we koningsdag thuis vierden en hadden we het landelijk over ‘woningsdag’. Op vele plekken in Leidschendam, Stompwijk en Voorburg was het gezellig in en rondom huis en in de straat.

Dit jaar bleef het stil…Ik denk omdat we allemaal stiekem de hoop hadden dat alles nu wel weer ‘normaal’ zou zijn. Een gezellige vrijmarkt, activiteiten voor de kinderen, oranjefeesten in de wijk en vrolijke drukte op de terrassen. Maar dat pakt helaas anders uit. Ook dit jaar heeft de viering van Koningsdag een andere invulling.

Wat is het dan mooi om te zien dat er veerkracht zit in onze samenleving. We zoeken naar alternatieven om er toch een mooie bijzondere dag van te maken. Zo is er het initiatief van De Bles in Stompwijk: We vieren Koningsdag samen, maar toch ieder in zijn eigen huis of tuin. Er is een mooi online programma met live optredens en een DJ in De Bles tussen 15.00-22.00 uur. Te volgen via lokale TV (Ziggo 41 of KPN 1489) en Radio (analoog 92.9 mhz, digitaal 916, KPN 1189). Geweldig dat dit georganiseerd wordt om velen een feestelijke dag te laten beleven.

Daarnaast is er ook een landelijk online Koningsdag programma met acties die in het teken staan van saamhorigheid. Denk aan samen om 10.00 uur in heel Nederland het Wilhelmus zingen, klokken luiden, de vlag uit hangen. Maar ook de actie ‘post voor het paleis’ waarin ouderen gevraagd wordt hun levenservaringen van deze tijd te delen. De Nationale toost vanuit Paleis Soestdijk om 16.30 uur via het programma van Omroep Max. Vanaf het terrein van Paleis Noordeinde sluiten The Streamers Koningsdag feestelijk af met een gratis online evenement vanaf 20.00 uur.

Allemaal mogelijkheden om thuis een feestelijke Koningsdag te beleven en toch met elkaar verbonden te zijn. Ik wens iedereen een mooie stralende dag toe!

Vanuit Leidschendam, Stompwijk en Voorburg feliciteren wij Koning Willem Alexander.

Oranje boven!

Burgemeester Klaas Tigelaar