Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Koninklijke onderscheiding voor Philip Schellekens

30 juni 2024
Algemeen nieuws

Fotocredits: Willem Vernes

Philip Schellekens ontving zaterdag 29 juni 2024 een Koninklijke onderscheiding tijdens het hockeyinterland in Amstelveen. De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau kreeg hij voor zijn grote bijdrage aan de hockeyarbitrage. In het volle Wagenerstadion werden onder toeziend oog van duizenden aanwezigen de versierselen opgespeld door locoburgemeester Astrid van Eekelen.

Astrid van Eekelen: “Scheidsrechters hebben het niet altijd makkelijk. Als gepassioneerd scheidrechter wist Philip Schellekens zijn enthousiasme over te brengen en andere scheidsrechters en vrijwilligers te overtuigen de stap te zetten naar arbitrage. Hij speelde daarbij een belangrijke rol in de opleiding en begeleiding. Philip Schellekens heeft veel betekend voor de ontwikkeling en kwaliteit van arbitrage in de hockeysport in Nederland en daarbuiten. Iets om heel trots op te zijn!”

Ongeëvenaarde toewijding en passie voor de hockeysport 

Philip Schellekens heeft zich meer dan 40 jaar vrijwillig ingezet voor de hockeyarbitrage. Hij begon zijn carrière als clubscheidsrechter bij Hockeyclub Cartouche in Voorburg en klom op tot bondsscheidsrechter. Hij floot meer dan 20 seizoenen door heel Nederland wedstrijden. Als internationaal scheidsrechter leidde hij wedstrijden op het hoogste niveau, waaronder drie Champions Trophy toernooien en twee Wereldkampioenschappen Zaalhockey.

Na zijn actieve fluitcarrière bleef Philip bijdragen aan de sport door zich te richten op het opleiden en bijscholen van scheidsrechters in Nederland. Meer dan 20 jaar zette hij zich in voor de ontwikkeling van scheidsrechters en werd erkend voor zijn uitstekende feedback en het hoogste aantal coachmomenten. Op internationaal niveau maakte hij significante impact als Umpires Manager (UM) bij de Europese en Wereldbond waar hij als een van de beste in deze rol wordt beschouwd, zo niet de beste UM ter wereld. Zijn werk als UM omvatte functies tijdens twee Olympische Spelen, in Londen 2012 en Tokio 2021, het hoogst haalbare in deze positie. Op initiatief van de heer Schellekens zijn scheidsrechters en (bonds)coaches wereldwijd kennis, zienswijzen en nieuwe technieken gaan uitwisselen, wat van grote invloed is op de ontwikkeling van het hockeyspel wereldwijd.

De gemeente Leidschendam-Voorburg feliciteert Philip Schellekens van harte met zijn Koninklijke onderscheiding!