Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Leidschendam-Voorburg zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen

25 november 2022
Algemeen nieuws
Locoburgemeester Van Eekelen hijst de Orange the World vlag

Leidschendam-Voorburg is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisje en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Op vrijdag 25 november 2022 heeft locoburgemeester Astrid van Eekelen de Orange The World vlag gehesen om bewustzijn te creëren voor dit internationale probleem.

Locoburgemeester Astrid van Eekelen:Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal ter wereld voor, in grotere en kleinere plaatsen, en in alle lagen van de bevolking. Wereldwijd heeft een op de drie vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld¹. Alleen al in Nederland heeft 73% van de vrouwen een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt².  Dit is onacceptabel.”

Om aandacht te vragen voor dit wereldwijde probleem is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. Door de vlag te hijsen samen met de Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. en campagne te voeren, laten we zien dat geweld tegen vrouwen een serieus probleem is. De Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk zet zich al bijna 65 jaar in om de rechten, de positie én het leven van meisjes en vrouwen te verbeteren.

Preventie: Iedereen kan helpen geweld te voorkomen

In 2022 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn erg belangrijk. Maar meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken, is net zo belangrijk. Iedereen kan daar aan bijdragen:  organisaties, bedrijven, overheden en ook u. Bij de aanpak van geweld gaat het niet alleen om dader en slachtoffer. Iedereen om hen heen lijdt. “We kunnen allemaal iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. Door er met elkaar over te praten helpen we het taboe te doorbreken en kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen”, aldus locoburgemeester Van Eekelen.

Bent u ook #medestander

Tijdens de Orange the World campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden, als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op www.orangetheworld.nl. Hiermee geeft u aan dat u zich wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.

Melden

Heeft u hulp nodig of bent u bezorgd over iemand in uw omgeving? Neem dan contact op met Veilig Thuis Haaglanden. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Telefoon: 070-3469717. Is er direct gevaar? Bel dan met 112. Kijk voor meer informatie op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

______________________________________________________

¹ bron: www.Who.int
² bron: www.atria.nl

 

Locoburgemeester Van Eekelen hijst de Orange the World vlag