Maand van de Senioren en Veiligheid

7 april 2021
Algemeen
Senioren en (online) Veiligheid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft in samenwerking met andere partijen april uitgeroepen tot maand van de Senioren en Veiligheid. Senioren (maar ook hun (klein)kinderen en verzorgers) krijgen in die maand concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer van oplichting worden. En over wat ze kunnen doen als het wel gebeurt. Op 15 en 22 april zijn gratis online presentaties (webinars) te volgen over spoofing en veilig internetten en iedere woensdag kan de Babbeltiplijn gebeld worden.

15 april: webinar over spoofing

Spoofing betekent letterlijk ‘nabootsen’; bij spoofing nemen oplichters een andere identiteit aan. De oplichter kan zich bijvoorbeeld telefonisch voordoen als iemand van uw bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor ook daadwerkelijk het nummer van de bank op uw telefoon verschijnt. De oplichter zegt dat er wat mis is met uw betaalrekening en vraagt u naar uw privé- of inloggegevens. Of vraagt of u geld wilt overmaken naar een zogenaamde veilige rekening. Trap er niet in! Meer weten en tips ontvangen? Volg dan op 15 april om 10:30 uur het webinar over spoofing. Ook komen meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing kort aan bod.

22 april: webinar over online veiligheid

Oplichters maken ook gebruik van het internet. Steeds vaker proberen zij binnen te komen in andermans telefoon of computer om gegevens te stelen of schade aan te richten. Wilt u weten hoe u zich veilig in de online wereld kunt begeven? Volg dan op 22 april om 10:30 uur het webinar over online veiligheid.

Webinars volgen?

Vooraf aanmelden is niet nodig. Ga op 15 en/of 22 april om 10:30 uur naar de website 'Maak het ze niet te makkelijk', klik op ‘Senioren en Veiligheid’ en klik vervolgens op de groene knop naar de webinars. Catharine Keyl presenteert de webinars, deskundigen van onder andere de politie en de ouderenbonden geven tips en adviezen en beantwoorden uw vragen. De webinars zijn niet alleen voor senioren. Ook (klein)kinderen, buren en verzorgers van senioren zijn welkom om ze te volgen.

Babbeltiplijn: elke woensdag in april

Heeft u vragen over digitale fraude, babbeltrucs of oplichting via WhatsApp? Wilt u persoonlijke tips ontvangen? Of bent u slachtoffer geworden en wilt u graag uw verhaal vertellen? Bel dan naar de Babbeltiplijn: 030 340 0670. Dat kan elke woensdag in april tussen 9:00 en 17:00 uur. De Babbeltiplijn is een speciaal telefoonnummer dat ouderenbond KBO-PCOB en NOOM beschikbaar stellen.

Maand van de Senioren en Veiligheid

Gemeente Leidschendam-Voorburg ondersteunt de campagne van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarbij onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ in de media aandacht wordt besteed aan verschillende vormen van criminaliteit. Denk aan meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid. Het doel is senioren hiertegen weerbaarder te maken. Meer informatie staat op de website 'Maak het ze niet te makkelijk'.