Maatregelen voor rustige gemeente tijdens feestdagen

17 december 2019
Algemeen
Credits/Fotograaf: 
GemeenteLV

De afgelopen periode was het onrustig in het Damcentrum en op het President Kennedyplein. Groepen jongeren liepen rond en veroorzaakten overlast door vuurwerk af te steken en dingen te vernielen. Dit is heel vervelend voor de omwonenden. Samen met de politie zetten we stevig in om overlast te voorkomen. Zeker nu de feestdagen en jaarwisseling dichterbij komen.

Samenscholingsverbod

Van 13 december tot 2 januari geldt een samenscholingsverbod in de hele gemeente als drie of meer personen bij elkaar overlast veroorzaken, zoals schelden, vernieling, hinderen en intimideren van voorbijgangers. Een samenscholingsverbod maakt het mogelijk om overlastgevers te beboeten of op te pakken.

Parkeergarage Damplein

Er is met enige regelmaat ook overlast van jongeren die zich ophouden bij en in de parkeergarage Damplein. De VvE-Damplein en de gemeente hebben afgesproken dat de parkeergarage vanaf 17 december om 21.00 uur sluit in plaats van om 22.00 uur.

Waarschuwingsbrieven

De afgelopen periode zijn de namen van vele herrieschoppers genoteerd. Vijfenzestig jongeren krijgen een waarschuwingsbrief. Bij herhaling van ongeregeldheden volgt een gebiedsverbod of een verbod om in de avonduren naar buiten te gaan. Bij minderjarigen krijgen de ouders ook een brief. Het betreft ook jongeren uit omliggende gemeenten. De burgemeesters informeren elkaar hierover. Daarnaast is al op verschillende adressen zwaar/illegaal vuurwerk in beslag genomen bij jongeren die ook betrokken waren bij de genoemde incidenten.