Meer groen in de straat? Leg een boomtuintje aan!

4 oktober 2021
Algemeen
Boomtuintje aanleggen

Op zaterdag 9 oktober is het Nationale Boomspiegelfeest; dé dag om kale boomtuintjes om te toveren in feestjes voor beestjes! Doet u ook mee? Want hoe meer mensen een boomtuintje in hun straat of buurt aanleggen, hoe meer kleine bloemenoases ontstaan. Die zorgen samen voor mooie, vrolijke straten. Daarnaast zijn meer bloemen en planten goed voor onder andere de bijen en vlinders.

Je ziet ze steeds vaker: minituintjes rond de bomen in de straat; een boomtuintje. Aangelegd door bewoners met groene vingers. De grond rondom een boom (de boomspiegel) kunt u adopteren. Iets voor u? U kunt zelf een boomtuintje verzorgen of samen met iemand uit de buurt.

Met een goede voorbereiding en de juiste planten is het niet moeilijk om een boomtuintje te beplanten en onderhouden. Maak de grond goed los zodat nieuwe planten kunnen wortelen. Plant voldoende planten zodat de boomspiegel mooi dichtgroeit. Breng in het voor- en najaar compost aan. Als u water geeft: beter af en toe heel veel, dan dagelijks een beetje. Zo groeien plantwortels dieper de grond in. Daar worden de planten sterker van.

Boomtuintjes beplanten

Voorbeelden van geschikte bodembedekkende planten zijn herfstaster, geranium, vrouwenmantel, ooievaarsbek, schoenlappersplant en hartlelie. Bloembollen zoals sneeuwklokje en boshyacint, doen het ook altijd goed. Kies planten die passen bij de plaats van de boom en houd rekening met de zon of de schaduw. Voor het inrichten kunt u ook te groot geworden planten uit uw eigen tuin gebruiken. Plant in verband met de beperkte ruimte en om de boom en de boomwortels niet te beschadigen, geen bomen of struiken.

Interesse in een boomtuintje? U kunt de voorwaarden nalezen en een aanvraag doen via de projectpagina Boomtuintje aanleggen.

Een groen boomtuintje vergroot de leefomgeving van veel soorten bodemdieren en het heeft ook veel voordelen voor het klimaat. Meer groen maakt de stad tijdens warme zomers wat koeler. Ook houden de planten het regenwater beter vast. Daarnaast ziet een boomtuin in de straat er vrolijker en sfeervol uit.

Meer weten over het Nationale Boomspiegelfeest?

Het Nationale Boomspiegelfeest is bedoeld om de stedelijke omgeving in Nederland vóór 2030 te vergroenen door 1 miljoen boomspiegels te beplanten. Kijk voor meer informatie ook eens op de website van Guerrilla Gardeners. Daar vindt u onder andere een test of de boomspiegel echt geschikt is en een handig stappenplan voor de aanleg.