Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Minder zitten begint met meer bewegen

26 september 2023
Algemeen nieuws

In 2021 is het burgerinitiatief ‘Shit ik zit’ ontstaan. Fysiotherapeut Erzy Kassens deed toen onderzoek voor haar studie Fysiotherapie en wijkgerichte beweegzorg. Nu wordt de campagne omgedoopt tot ‘Minder zitten, begint met meer bewegen’ en uitgerold in de hele gemeente. Wethouder Zorg, Marcel Belt draagt de campagne een warm hart toe en vertelt hoe hij zelf zorgt voor een goede balans tussen zitten en bewegen.

Wethouder Marcel Belt

 • Naam: Marcel Belt
 • Leeftijd: 43 jaar
 • Woonplaats: Voorburg
 • Beroep: wethouder bij gemeente Leidschendam-Voorburg
 • Vrije tijdsbesteding: sporten, in de natuur en naar het strand met het gezin, hardlopen

Waarom is de campagne ‘Meer bewegen, begint met minder zitten’ zo belangrijk?

"We zien dat mensen teveel zitten en te weinig bewegen en daardoor niet vitaal zijn. Dat is zonde en werkt negatief door in allerlei zaken zoals ziekte, arbeidsdeelname en psychisch welzijn. Het beeld leeft dat een vitalere leefstijl lastig is. Dat je dan ineens heel actief moet sporten en het veel tijd en ook geld kost. Denk aan een duur sportabonnement. Maar dat hoeft helemaal niet. Iedereen kan meer bewegen, ook als je weinig tijd of geld hebt. Voor een groot deel zit dat in bewustzijn en het doorbreken van gewoontes. Neem bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto voor kleine afstanden in de wijk, wandel tijdens de lunch of na het avondeten en ga tijdens thuiswerken of tv kijken ieder half uur even staan en kort bewegen. Met de campagne zetten we in op meer bewustwording en kleine leefstijlveranderingen."

Hoe zorg jij voor balans tussen zitten en bewegen op een werkdag?

"Op drukke vergaderdagen, waar ik vaak toch wel veel zit, ga ik vooraf of aan het eind van de dag sporten. Verder wandel ik regelmatig in mijn lunchpauze, ga ik op de fiets naar kantoor en probeer ik vaker tussendoor even kort te lopen."

Als wethouder Zorg vind je het natuurlijk extra belangrijk dat inwoners gezond en vitaal zijn en blijven. Hoe ga jij de komende jaren zorgen dat dit mogelijk is samen met de andere collegeleden?

"De komende jaren gaan we aan de slag met het ‘Gezond en Actief leven’- akkoord (voorheen Preventie akkoord), dat landelijk vanuit het Rijk wordt ingezet. Daarmee willen inwoners bewust maken dat het belangrijk is om een gezond en actief leven te leiden en hoe je dat met simpele acties kan bereiken. We doen dit onder andere samen met partners zoals het JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). Verder maken we de buitenruimte (nog) aantrekkelijker en groener zodat inwoners sneller naar buiten gaan om elkaar te ontmoeten, te bewegen, te sporten en te spelen. Want buiten zijn kost niets en is nog leuk ook!"

Hoe zou je anderen aanmoedigen/inspireren om minder te zitten en  meer te bewegen gedurende de dag?

"Begin klein! Elk stapje is er eentje. Bedenk voor jezelf een routine die je makkelijk kan veranderen en toepassen in je dagelijkse leven. Als dat werkt kan je het uitbouwen. Begin met minder zittend vergaderen of loop rond als je telefoneert. Maar even opstaan en wat bewegingen doen is ook al goed. En neem je kinderen mee in je routines. Ik ga met mijn kinderen op de fiets naar de sportclub, laat ze lekker buitenspelen na het maken van huiswerk en vertel ze dat bewegen, sporten en fietsen goed voor je lijf en hoofd is!"

Erzy Kassens, oprichter Shit ik zit

 • Naam: Erzy Kassens
 • Leeftijd: 55
 • Woonplaats: Voorburg
 • Beroep: Fysiotherapeut
 • Vrije tijdsbesteding: fanatieke lezer, stamboomonderzoek, (beach)volleybal, tuinieren

Hoe is de campagne tot stand gekomen?

"Tijdens mijn master Fysiotherapie en wijkgerichte beweegzorg heb ik onderzoek gedaan naar het zitgedrag van inwoners in de wijk Voorburg Noord, waar mijn praktijk gevestigd is. Het is een wijk met relatief jonge mensen, maar toch kwam uit mijn onderzoek naar voren dat door kantoorbanen de meeste mensen veel zitten. Er is geen balans tussen zitten en bewegen. Samen met deelnemers zijn we tot de campagne Shit ik zit gekomen. Binnen de gemeente willen we dit nu verder uitrollen onder de naam ‘Minder zitten, begint met meer bewegen'."

Waarom is het zo belangrijk? Ook gezien vanuit jouw rol als fysiotherapeut?

"Na een half uur zitten gaan alle belangrijke systemen in het lichaam al enigszins in de stand-by stand. Je doet dan minder met je energie die rondgaat in je lichaam. Je hersenen gaan minder goed werken en je metabolisme gaat rusten. Zodra je weer gaat bewegen, en met name de grote spieren zoals been- en bilspieren, dan gaat je hele systeem weer aan. Je hersenen krijgen een impuls en je doorbloeding en stofwisseling zijn beter. Bewegen is dus belangrijk! Voldoende bewegen voorkomt daarnaast dat je ziektes krijgt als diabetes, hart- en vaatziekten, Alzheimer et cetera. Je blijft op lange termijn vitaler en gezonder."

Wat doe je zelf in je dagelijks leven om minder te zitten en hoe maak je dat zo concreet mogelijk (praktisch: makkelijk/moeilijk, hoe groot/klein)?

"Tijdens mijn werk als fysiotherapeut sta en loop ik veel. Maar ik vind het vooral lastig om de tijd in de gaten te houden als ik bijvoorbeeld achter de computer zit. En als ik een boek lees dan kan ik echt verdrinken in de tijd. (Video)bellen doe ik altijd staand of lopend. Daarnaast gebruik ik de tv-reclames om thee te zetten of naar de toilet te gaan."

Hoe zou je anderen aanmoedigen/inspireren om er ook bewust van te worden om minder te zitten en  meer te bewegen gedurende de dag?

"Wat ik gemerkt heb is dat ik anderen vooral inspireer door mijn eigen enthousiasme over minder zitten en meer bewegen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, begin met kleine aanpassingen, daarmee maak je al een groot verschil. Tiny habits. Het is een positieve bewustwording en relatief makkelijk haalbaar als je het regelmatig herhaalt, dan komt het vanzelf in je dagelijkse routine."

Michel (links op foto) en Kevin Broekarts – vader/zoon en deelnemers vanuit burgerinitiatief

Vader en zoon Broekarts zijn betrokken bij de campagne ‘Minder zitten, begint met meer bewegen’ via oprichtster Erzy Kassens.  Beiden werken in de ICT en dat betekent over het algemeen dat ze veel zitten. Toen Erzy het onderzoek in de wijk van Michel en Kevin hield, waren ze benieuwd wat het voor hen zou betekenen. Sinds ze meer inzicht hebben gekregen in hun ‘zitgedrag’, bewegen ze meer tussendoor. Ze delen graag hun tips!

 • Naam: Michel en Kevin Broekarts
 • Leeftijd: 54 jaar en 29 jaar
 • Woonplaats: Voorburg
 • Beroep: DoIt4ALL (eigen bedrijf), CBS (Kevin)
 • Vrije tijdsbesteding: Michel: bbq-en, eigen bedrijf en Kevin: watersport (wakeboarden, kitesurfen)

 

Wat doen jullie in het dagelijks leven om minder te zitten en hoe maak je dat zo concreet mogelijk (praktisch: makkelijk/moeilijk, hoe groot/klein)?

 

Michel: "Overdag ben ik best veel in beweging eigenlijk. ’s Avonds is vooral mijn grootste ‘zitmoment’ omdat ik dan vaak te lang op de bank voor de buis zit. Ik probeer dus nu zoveel mogelijk tijdens de reclameblokken in beweging te komen. Bijvoorbeeld koffie zetten, alvast mijn tanden poetsen of spullen klaar te leggen voor de volgende dag."

Kevin: "Ik zit overdag veel vanwege mijn kantoorbaan, dus dat moment is voor mij de grootste uitdaging om regelmatig in beweging te komen. Ik probeer bijvoorbeeld tijdens vergaderingen te staan in plaats van te zitten en collega’s te ontmoeten of spreken bij de koffie automaat of op de gang, zodat ik bewust weg moet achter mijn bureau."

Merken jullie zelf al verschil en valt het bijvoorbeeld jullie omgeving ook op?

Michel: "Mijn omgeving valt het niet per definitie op. Op korte termijn zal je het ook niet echt merken maar op lange termijn is het natuurlijk veel gezonder. Regelmatig bewegen is goed voor lichaam en geest. En als je daar nu al mee begint dan blijf je ook op latere leeftijd vitaler en fitter."

Kevin: "Als ik aan het werk ben dan gooi ik wel eens spontaan de tafel omhoog om staand te werken en dan zie je collega’s gek opkijken. Ze doen dan niet direct mee maar je ziet ze wel denken en dat is het begin. Wie weet doen ze het in de toekomst ook!"

Hoe zou je anderen aanmoedigen/inspireren om er ook bewust van te worden om minder te zitten en  meer te bewegen gedurende de dag? Wat versta je onder ‘meer bewegen’?

Michel: "De meeste mensen weten dat we ‘kampioen’ zijn in zitten, maar we doen er weinig aan omdat we eigenlijk niet weten hoe je het op een makkelijke manier kan veranderen. Dus ik zou zeggen: ga bewegen tijdens de tv-reclame of wandelend boodschappen doen. En zorg er voor dat je het regelmatig doet zodat het ‘automatisch’ in je systeem komt."

Kevin: "Ik ga voor verandering met humor brengen: kom op allemaal, het is tijd om even de benen strekken tijdens deze vergadering. Of plotseling na 30 minuten vergaderen gaan staan. Ik denk dat het tot best grappige momenten leidt en wellicht onbewust tot bewustwording."

Minder zitten, begint met meer bewegen

By showing the video you accept the terms and conditions and privacy policy of Youtube.

Video over het onderzoek naar minder zitten en meer bewegen