Online dodenherdenking in Leidschendam-Voorburg

30 april 2021
Algemeen
Herdenking 4 mei 2020_Monument voor Vrede en Veiligheid Sijtwendepark Voorburg
Credits/Fotograaf: 
Gemeente LV

Op 4 mei herdenken we jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hen die streden voor vrede en vrijheid. Dit jaar is er vanwege de coronamaatregelen geen openbare herdenking in het Sijtwendepark. Daarom komt de gemeente dit jaar met een bijzondere herdenkingsfilm om samen op een gedenkwaardige manier dit moment te kunnen beleven.

Online herdenkingsfilm

Op dinsdag 4 mei om 20.30 uur (na de landelijke herdenking) wordt de speciale online herdenkingsfilm uitgezonden. Op deze manier is het mogelijk om gezamenlijk te herdenken vanuit huis. In de film neemt presentator Eric Bouwman u mee langs de traditionele elementen van de dodenherdenking in Leidschendam-Voorburg. Zo houdt burgemeester Tigelaar een toespraak bij het monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark, leest een scholier een gedicht voor en worden hier kransen gelegd. Ook wordt in de film teruggeblikt op de herdenkingen bij de andere twee oorlogsmonumenten in de gemeente, de Naald en Park Leeuwenbergh. Om ook het gevoel van de dodenherdenking bij u over te laten komen, zijn in de film klassieke elementen als muziek en dans te zien en te horen; zo treden er een zangeres en een violist in op.

Uitzending 4 mei

De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners samen kunnen herdenken en roept daarom iedereen op om hierbij online aanwezig te zijn. 

Hang de vlag halfstok op 4 mei

Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers kan de Nederlandse vlag de hele dag halfstok worden gehangen van zonsopgang tot zonsondergang. Nabestaanden en overige belangstellenden kunnen overdag zelf een bloem leggen bij een van de drie oorlogsmonumenten in de gemeente: De Naald aan de Prins Bernhardlaan, Park Leeuwenbergh en het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark.