Paspoort

Wat u moet weten

Paspoort kwijt of gestolen

Maak een afspraak voor aangifte van vermissing en aanvragen van nieuw paspoort. U vult een vermissingsverklaring in en u kunt (als u dat wilt) direct een nieuw paspoort aanvragen. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart) mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig, doe dan vóór 14:00 uur een spoedaanvraag in Servicecentrum Leidschendam. U maakt hiervoor een afspraak via telefoon: 14 070. U kunt uw paspoort meestal de volgende werkdag na 10:00 uur afhalen. Bent u uw oude paspoort kwijt? Dan duurt de spoedaanvraag langer. Bij een spoedaanvraag betaalt u extra.

Is zelfs een spoedaanvraag niet snel genoeg? Lees meer op Rijksoverheid: Nooddocument

Reizen met kinderen

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u geen gezag of gezamenlijk gezag heeft? Heeft uw kind een andere achternaam? Zorg dan dat u kunt bewijzen dat u het ouderlijk gezag heeft of dat u toestemming van de gezaghouder(s) heeft. Lees meer op Rijksoverheid: Toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland.

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een gewoon paspoort, maar bevat 66 pagina's in plaats van 34 pagina's. De procedure en kosten zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort.

Tweede paspoort

In uitzonderlijke gevallen kunt u een 2de paspoort aanvragen voor zakelijke of privé-doeleinden. Bijvoorbeeld als de stempels van bezochte landen in uw paspoort problemen kunnen veroorzaken bij de toelating in een ander land. Of omdat uw paspoort vanwege een visumaanvraag bij een ambassade of visumbureau ligt, terwijl u naar het buitenland moet reizen. Een 2de paspoort is 2 jaar geldig. De procedure en kosten zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort. Voorwaarden 2de paspoort:

 • Uw huidige paspoort is nog minstens 6 maanden geldig
 • U kunt daarnaast 1 van de volgende situaties aantonen:
  • U moet achtereenvolgens verschillende landen bezoeken waarbij grote kans op problemen zijn bij toelating tot een land. U bewijst dit bijvoorbeeld met tickets
  • U moet regelmatig dringend reizen terwijl uw paspoort bij een ambassade of consulaat ligt voor het aanvragen van een visum. Het betreft een land waar u niet met een identiteitskaart naartoe kunt reizen. U toont het bewijs van de ambassade of consulaat dat u uw paspoort heeft afgegeven

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig heeft? Lees meer op Rijksoverheid: Visum.

Meenemen

 

18 jaar en ouder

Tot en met 17 jaar

 • Let op: u kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. Kinderen moeten bij het aanvragen én het afhalen aanwezig zijn.
 • Alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
 • 1 Pasfoto, let op de eisen
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of gezaghouder(s). Vul het online formulier in en print het
  Formulier Toestemming reisdocument minderjarige
 • (Kopie) identiteitsbewijs van beide ouders of gezaghouder(s)

Pasfotoautomaat

In het Servicecentrum Leidschendam vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor minder-validen en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De pasfoto's kosten € 6. U kunt contactloos betalen of met contant geld.

Kosten

18 jaar en ouder

 • Kosten: € 71,35
 • Kosten bij spoed: € 119,95

Tot en met 17 jaar

 • Kosten: € 53,95
 • Kosten bij spoed: € 102,55

U betaalt de kosten op het moment dat u het paspoort aanvraagt.

U kunt niet contant betalen, maar alleen pinnen