Pilot Buurt M/V van start

Auteur: 
Ot Douwes

Buurt m/v zet zich vanaf donderdag 16 februari 2017 actief in voor kwetsbare wijkbewoners. Buurtbewoners helpen buurtbewoners om onder meer eenzaamheid tegen te gaan.

Soms komen mensen in een sociaal isolement terecht. Dan hebben ze een steuntje in de rug nodig om zelfredzaam te worden en weer deel te nemen aan de samenleving. Medewerkers van Buurt M/V geven als buurtman of –vrouw praktische ondersteuning aan kwetsbare wijkbewoners. Dit volgens het principe voordoen – samendoen – zelf doen.

Juriaan Vrind( teammanager Buurt M/V): ‘Soms worden we gebeld omdat er heel veel ongeopende post is of omdat iemand bijna niet meer naar buiten gaat. Als buurtman of buurtvrouw ken je de weg in de wijk en samen met de deelnemer zoek je naar aansluiting in die wijk. Vaak bereiken we in een aantal maanden dat mensen weer zelfstandig verder kunnen.’

Floor Kist (wethouder): ‘Wij zien Buurt M/V als een mooi nieuw concept waarbij buurtgenoten elkaar kunnen helpen. Ik vind het leuk om te zien dat we nu meerdere doelen dienen met hetzelfde project.’

Medewerkers van Buurt m/v zijn buurtgenoten met een afstand tot de arbeidsmarkt, die gemotiveerd zijn deze afstand te dichten.De buurtvrouwen- en mannen waren tot hun aanstelling aangewezen op een bijstandsuitkering. Ze hebben nu als medewerker van Buurt m/v een regulier arbeidscontract. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. De medewerkers worden vanuit de stichting intensief getraind, gecoacht en begeleid.

Ook de wijk profiteert van het concept. Medewerkers en deelnemers stimuleren dat bewoners een zinvolle bijdrage leveren in de wijk. Hierdoor wordt het een veiligere, prettigere buurt, waar mensen naar elkaar omkijken en mensen zich gezien en gewaardeerd voelen.

Stichting Buurt m/v is een jonge organisatie die vanuit de Antes Groep (GGZ) is ontstaan. De stichting is al succesvol actief in diverse gemeenten in Zuid-Holland. Zie voor meer informatie over Buurt m/v de website, www.buurtmv.nl.

Op de foto van links naar rechts:
Hannan El Garmouhi - directeur Buurt  m/v, Hayat Yusuf- Buurtvrouw, Laura Ibrahim - Buurtvrouw, Dennis de Vries - Buurtman, Juriaan Vrind - Teammanager Buurt m/v, Sarah al Muhtaseb - Buurtvrouw, Claudia Janssens - Buurtvrouw, Floor Kist - wethouder.