Sint Jozef Opifexkerk uit Leidschendam is rijksmonument

12 april 2019
Algemeen
Credits/Fotograaf: 
Jan van Galen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wijst op 12 april 2019 de kerk Sint Jozef Opifex in Leidschendam aan als rijksmonument.

De kerk aan de Burgemeester Sweenslaan dateert uit 1962 en geldt als een mijlpaal in de ontwikkeling van de architectuur en stedenbouw. Het is een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode in Nederland.  Deze kerk wordt aangewezen in het kader van het Aanwijzingsprogramma Wederopbouw 1940-1965.

Wethouder Cultureel Erfgoed Astrid van Eekelen: “De Opifexkerk is een prachtig voorbeeld van een kerkgebouw uit de Wederopbouwperiode. De kerk stond een tijdje leeg, maar gelukkig is deze uiteindelijk toch weer in gebruik genomen als kerk. Hier zijn we blij mee, want dit gebeurt steeds minder. Ik ben trots dat de Rijksdienst de kerk net zo bijzonder vindt als de gemeente Leidschendam-Voorburg en de kerk heeft aangewezen als rijksmonument. Zo behouden we samen ons cultuurhistorisch verleden.”

In gave staat

Wat gaafheid en herkenbaarheid betreft, heeft het exterieur van de kerk niet aan betekenis ingeboet. Er is niets bijgebouwd of afgebroken. De vloer van de doopkapel is belegd met een marmermozaïek waarin vissen figureren en de koepel is met glas-in-lood uitgevoerd. In het interieur zijn de banken en de doopvont verwijderd.

Koptisch-orthodoxe Kerk

Na 2007, fungeerde het gebouw als cultureel centrum. Daarna volgde een korte periode van leegstand totdat de Koptisch-orthodoxe Kerk in 2018 de Sint Jozef Opifexkerk kocht en in hernieuwd religieus gebruik nam.

De Heuvel

Architect is H.C. van der Leur (1898-1994) ontwierp behalve de kerk, ook de klokkentoren, de pastorie en de kosterswoning. De kerk domineert de wijk De Heuvel in Leidschendam. Deze wijk maakte deel uit van een groot woningbouwproject dat verschillende wijken omvatte met als uitgangspunten: wonen aan een straat in een natuurlijke omgeving.