Stadsbeheer Leidschendam-Voorburg eerste met elektrisch voertuig in Nederland

25 april 2019
Algemeen

Sinds deze maand rijdt een elektrische bedrijfsauto rond voor de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat lijkt in deze tijd niet zo bijzonder, maar dat is het wel. Nog niet eerder in Nederland werd een Volkswagen Transporter T5 omgebouwd. Dit type voertuig bleek op de markt enkel in de dieselvariant leverbaar. Daarom is Stadsbeheer op zoek gegaan naar een duurzame oplossing. In samenwerking met EV Europe in Delft is de Transporter als pilot omgebouwd naar volledig elektrisch.

Wethouder Stadsbeheer Nadine Stemerdink: “Ik ben trots dat we op deze manier innoveren. We werken aan een duurzame gemeente, daar hoort ons eigen wagenpark ook bij. Wij hebben als overheid hierin een voortrekkersrol. Het vervangen van onze personenauto’s en kleine bestelwagens voor elektrische varianten is relatief eenvoudig, het knelpunt ontstond bij de specifieke bedrijfswagen waar Stadsbeheer mee rijdt, ook deze wilden we emissieloos laten rijden. Toen bleek dat de markt niet aan onze wensen kon voldoen, zijn we op zoek gegaan naar een passend alternatief.”

De eerste proefritjes zijn veelbelovend. De auto heeft voldoende actieradius en kan, in tegenstelling tot veel elektrische voertuigen, een behoorlijke aanhanger trekken. De wagen staat ‘s nachts altijd binnen en wordt dan opgeladen voor de volgende dag. De benodigde energie wordt geleverd door de eigen zonnepanelen op het dak van de garage.

Proefrijden

De gemeente gaat niet over een nacht ijs, er wordt een half jaar proefgereden en het voertuig wordt uitvoerig getest. Daarna wordt geëvalueerd en bekeken of ook andere voertuigen van Stadsbeheer worden omgebouwd. Ook de personenauto’s worden stapsgewijs vervangen voor elektrische auto’s. Voor de eerste auto’s is dat al een feit. Over vijf jaar is het overgrote deel van het wagenpark elektrisch.

Duurzame ambities

De gemeente Leidschendam-Voorburg streeft er naar om een groene, duurzame woongemeente te zijn. Om dat te bereiken wordt gewerkt aan duurzaam energiegebruik, CO²-reductie en aardgasvrije wijken.