Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Steun voor Schoolmaatjes ONS

23 augustus 2023
Algemeen nieuws

Voor ouders en kinderen die nieuw in Nederland zijn, is het soms even wennen aan het Nederlandse schoolsysteem. Door de taalkloof, en omdat dingen hier vaak anders geregeld zijn dan in het land waar de ouders vandaan komen. Vrijwilligers van Schoolmaatjes ONS helpen deze ouders en zorgen ervoor dat zij hun kinderen beter kunnen ondersteunen. Via de gemeente ontvangt de organisatie hiervoor financiële steun.

Schoolmaatjes ONS koppelt gezinnen, vaak met een vluchtelingenachtergrond, aan een schoolmaatje. Deze vrijwilliger komt een jaar lang elke week na schooltijd bij het gezin thuis en legt bijvoorbeeld uit hoe de school communiceert, en hoe ouders daar op kunnen reageren. De vrijwilliger gaat ook mee naar oudergesprekken en helpt bij het aanvragen van regelingen, zoals de Schoolspullenpas. Daarnaast vertelt de vrijwilliger over Nederlandse schooltradities, zoals Sinterklaas, het kerstdiner, de Koningsspelen en sportdag, en vertelt hij de ouders hoe zij hun kind thuis kunnen begeleiden en motiveren.

Wethouder Marcel Belt ging begin deze week kijken bij 1 van de schoolmaatjes, Josine van Dorst, en het gezin dat zij ondersteunt. Samen speelden zij een kwartetspel dat helpt om de Nederlandse taal te leren. Behalve vrijwilliger in dit Voorburgse gezin, is Josine ook coördinator van het schoolmaatjesproject in Rijswijk. Zij vertelt: “Vluchtelingen hebben vaak alles achter zich moeten laten. Zij willen hier, net als elke ouder, een goede toekomst voor hun kinderen. School is daarbij belangrijk, maar vaak hebben de ouders geen idee wat zij van school mogen verwachten, en wat school van hen verwacht.

Wethouder Marcel Belt: "Ik ben onder de indruk van het werk van de schoolmaatjes. Dankzij hen begrijpen de ouders het Nederlandse schoolsysteem beter en kunnen zij hun kinderen beter ondersteunen. Hierdoor gaan de kinderen met meer plezier naar school en komen ze vaak beter mee.”

Op verzoek van de gemeenteraad is de gemeente eerder dit jaar met Schoolmaatjes ONS in gesprek gegaan over de financiering van hun activiteiten. Als resultaat hiervan is er nu dekking gevonden voor het ontbrekende bedrag vanuit de regionale WEB-middelen (subsidie voor het tegengaan van laaggeletterdheid).

Voor Leidschendam-Voorburg worden nog schoolmaatjes gezocht. Meer informatie over de activiteiten en vrijwilligersvacatures staat op de website van Schoolmaatjes ONS.