Van 0 naar 275 monumentale bomen

17 juli 2019
Algemeen
""

In de gemeente Leidschendam-Voorburg staan veel oude en waardevolle bomen. De gemeente wil graag dat deze bomen goed onderhouden worden en voor toekomstige generaties behouden blijven. Daarom heeft het college op 9 juli 2019 230 gemeentelijke bomen en 45 particuliere bomen voorlopig aangewezen als gemeentelijk groenmonument.

Wethouder Nadine Stemerdink: “De grote oude bomen krijgen extra bescherming omdat ze belangrijk zijn voor het duurzame en groene karakter van onze gemeente. Vooral oude grote bomen dragen bij aan CO2 vastlegging, het filteren van fijnstof, het produceren van zuurstof en het matigen van temperatuurextremen. Ze verbeteren ons klimaat. Ook bieden ze een schuilplaats aan vogels en insecten en zijn dus belangrijk voor de biodiversiteit. We zijn terecht zuinig op onze natuur.”

De eigenaren van de bomen zijn geïnformeerd per brief en kunnen eventueel een zienswijze indienen. Met de voorlopige aanwijzing, mag geen kapvergunning afgegeven worden, tenzij de boom voor gevaar zorgt in de omgeving of dood is. Tot een meter binnen de kroonprojectie mogen geen werkzaamheden plaats vinden. Dit is beschermd gebied. Om ervoor te zorgen dat eigenaren de boom goed kunnen onderhouden, geeft de gemeente advies over het onderhoud als dat gewenst is.

Nadat de bomen later dit jaar officieel zijn aangewezen als gemeentelijk groenmonument zijn ze terug te vinden op lv.nl/monumentenlijst. Hier vindt u ook alle andere monumenten in de gemeente.