Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Vrijwillige vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling

16 november 2022
Algemeen nieuws

Oud en nieuw is een goede reden voor een mooi feestje én mooi vuurwerk. Maar niet iedereen is gediend van vuurwerk in zijn of haar straat. Bijvoorbeeld omdat er oudere of zieke mensen wonen, (bange) huisdieren zijn of om andere redenen. Denk dan eens aan een vrijwillige vuurwerkvrije zone.

U kunt van uw eigen straat, een pleintje, speeltuin of stuk groen in de buurt een vrijwillige vuurwerkvrije zone maken. De gemeente stelt gratis borden beschikbaar waarmee u deze zone kunt markeren.

Samen met uw buren

Wilt u deze jaarwisseling een vuurwerkvrije buurt? Maak dan met uw buren heldere afspraken over het niet afsteken van vuurwerk en markeer het gebied met bijvoorbeeld borden die u aan een (lantaarn)paal vastmaakt. Op die manier kan iedereen op straat zien dat zij zich in een vrijwillige vuurwerkvrije zone bevinden. Let wel: de gemeente en politie kunnen de afspraken in vrijwillige vuurwerkvrije zones niet handhaven en gaan uit van de kracht van bewoners zelf.

Markeringsborden aanvragen

Per zone stelt de gemeente maximaal 5 borden gratis beschikbaar. Daarmee kunt u tussen 31 december en 2 januari een vrijwillige vuurwerkvrije zone markeren. U kunt de borden (A3-formaat) tot en met zondag 18 december aanvragen via het  aanvraagformulier op  onze website. Na het indienen van uw aanvraag ontvangt u bericht wanneer u de borden kunt ophalen bij het Servicecentrum op de Koningin Wilhelminalaan 2 in Leidschendam.