Beleid energietransitie
Klimaatakkoord
Voor 2050 moeten we samen onze CO2-uitstoot sterk verlagen. Dit is afgesproken in het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs. Dit is overgenomen in het klimaatakkoord van Nederland. De gemeente Leidschendam-Voorburg doet mee. Want het klimaat verandert. Dit merken we doordat we hele droge of hele natte perioden krijgen, doordat het zeewater stijgt en doordat het aantal soorten planten en dieren afneemt.
Transitievisie warmte (TVW)
Dit document geeft de verandering weer van aardgas naar een duurzame manier van verwarmen en koken. In dit document staat welke andere mogelijkheden er zijn voor warmtebronnen en wanneer welke wijk naar verwachting start met het aardgasvrij maken.
De overgang naar aardgasvrij pakken we in onze gemeente per wijk en in fasen aan. Onze aanpak voor de overgang naar aardgasvrij bestaat uit 2 delen: we willen energie besparen en we willen een schoon alternatief voor aardgas vinden.
- Energie besparen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door woningen beter te isoleren. Hierdoor houden we de kou buiten en de warmte binnen. Daardoor verbruikt u minder energie.
- Uit de lucht, de bodem en het water kunnen we warmte halen. Denk aan het aanleggen van een warmtenet en het gebruik van warmtepompen om uw woning te verwarmen. Als dit niet kan, kunnen we gas uit duurzame bronnen, zoals biogas, gebruiken
We werken samen met inwoners, bedrijven en instellingen aan de overgang naar een aardgasvrije wijk. De Transitievisie Warmte is dan ook geen dichtgetimmerd plan. Het geeft alleen de grenzen aan waarbinnen we werken. Uiteindelijk willen we dat alle belanghebbenden in de wijk begrijpen waarom de overgang naar aardgasvrij noodzakelijk is. En dat zij hebben meegedacht over de juiste oplossing voor een aardgasvrije wijk.
Regionale Energie Strategie (RES)
Hierin bepaalt de Regio Rotterdam-Den Haag, waar onze gemeente bij hoort, hoe ze werken aan de overgang naar schone energie (energietransitie). Hierin worden de keuzes vastgelegd die de regio neemt om hun schone energie doelen te halen. Hierin staat waar en hoe ze het beste schone energie kunnen opwekken, welke warmtebronnen ze kunnen gebruiken en hoe duurzame brandstoffen hier een rol in kunnen spelen.
Naar website RES Rotterdam Den Haag.nl: Regionale Energie Strategie
Lokale Energie Strategie (LES)
Hierin staat beschreven hoe we binnen onze gemeente deze energietransitie gaan aanpakken. Samen met inwoners, bedrijven, woningcorporaties en andere betrokkenen onderzoeken we hoe we de overgang naar schone energie haalbaar en betaalbaar kunnen maken voor iedereen. En kijken we naar wat past in ons landschap.
Naar Bestuurlijk Informatiesysteem: Lokale Energie Strategie