Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Het nieuwe document is 5 werkdagen na uw afspraak klaar en kunt u ophalen in het Servicecentrum Leidschendam. Een ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een ID-kaart 5 jaar geldig. Bij spoed bel 14 070.
Tot 12 jaar is toestemming van beide ouder(s) of gezaghouder(s) nodig. Zij nemen hun legitimatiebewijs mee naar de afspraak. De ouder of gezaghouder die niet bij de afspraak kan zijn, geeft toestemming met het Formulier Toestemming reisdocument minderjarige. Dit formulier moet ingeleverd worden bij de aanvraag aan de balie samen met een kopie van het legitimatiebewijs van de afwezige ouder of gezaghouder.

Wat u moet weten

Op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon leest u in welke landen een ID-kaart als geldig reisdocument wordt geaccepteerd.

ID-kaart kwijt of gestolen

Maak een afspraak voor aangifte van vermissing en aanvragen van nieuwe ID-kaart. U vult een vermissingsverklaring in en u kunt (als u dat wilt) direct een nieuw ID-kaart aanvragen. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten (rijbewijs, paspoort) mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Lees meer over een identiteitskaart met spoed aanvragen

Reizen met kinderen

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u geen gezag of gezamenlijk gezag heeft? Heeft uw kind een andere achternaam? Zorg dan dat u kunt bewijzen dat u het ouderlijk gezag heeft of dat u toestemming van de gezaghouder(s) heeft. Lees meer op Rijksoverheid: Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?externe-link-icoon

Thuisservice bij gezondheidsproblemen

Kunt u om gezondheidsredenen niet naar het Servicecentrum komen? Bijvoorbeeld omdat u bedlegerig bent of in een verpleeghuis woont? Maak dan via telefoonnummer 14 070 een afspraak voor de thuisservice. Een medewerker komt bij u langs om de aanvraag te regelen. Na ongeveer een week wordt uw ID-kaart bij u thuisbezorgd. Aan deze service zijn geen extra kosten verbonden.

Inloggen bij DigiD met uw ID-kaart

Is uw identiteitskaart afgegeven op of na 4 januari 2021? Dan kunt u ermee inloggen op DigiD. Als u inlogt, kunt u digitaal zaken regelen met overheid, zorg, onderwijs of pensioenfonds. U krijgt hierover een brief van DigiD. Daarna kunt u inloggen met de kaart op DigiD. Lees meer op  Digid.nl: identiteitsbewijsexterne-link-icoon.

Vingerafdrukken

Vanaf 2 augustus 2021 moet u 2 vingerafdrukken afgeven voor registratie in de identiteitskaart. Dit geldt vanaf 12 jaar en ouder.

Meenemen

Neem al uw paspoorten en identiteitskaarten mee naar de afspraak, ook als deze verlopen zijn. 

12 jaar en ouder

Tot en met 11 jaar

Automaat voor pasfoto's

In het Servicecentrum Leidschendam vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor minder-validen en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De pasfoto's kosten € 9. Digitale pasfoto's voor het verlengen van uw rijbewijs kosten € 13. U kunt alleen contactloos betalen. 

Kosten

  • Vanaf 18 jaar: € 75,80
  • Vanaf 18 jaar (met spoed): € 132,85
  • Tot en met 17 jaar: € 40,92
  • Tot en met 17 jaar (met spoed): € 97,95

U betaalt de kosten op het moment dat u de identiteitskaart aanvraagt.

Betaal aan de balie bij voorkeur met pin. Kunt u niet pinnen? Dan zoeken we samen met u een oplossing.