Identiteitskaart

Wat u moet weten

Op de website van de Rijksoverheid leest u in welke landen een ID-kaart als geldig reisdocument wordt geaccepteerd.

ID-kaart kwijt of gestolen

Maak een afspraak voor aangifte van vermissing en aanvragen van nieuwe ID-kaart. U vult een vermissingsverklaring in en u kunt (als u dat wilt) direct een nieuw ID-kaart aanvragen. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten (rijbewijs, paspoort) mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Lees meer over een identiteitskaart met spoed aanvragen

Reizen met kinderen

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u geen gezag of gezamenlijk gezag heeft? Heeft uw kind een andere achternaam? Zorg dan dat u kunt bewijzen dat u het ouderlijk gezag heeft of dat u toestemming van de gezaghouder(s) heeft. Lees meer op Rijksoverheid: Toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland.

Thuisservice bij gezondheidsproblemen

Kunt u om gezondheidsredenen niet naar het Servicecentrum komen? Bijvoorbeeld omdat u bedlegerig bent of in een verpleeghuis woont? Maak dan via telefoonnummer 14 070 een afspraak voor de thuisservice. Een medewerker komt dan bij u langs om de aanvraag te regelen. Na ongeveer een week wordt uw ID-kaart bij u thuisbezorgd. Aan deze service zijn geen extra kosten verbonden.

Meenemen

12 jaar en ouder

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • 1 Pasfoto, let op de eisen

Tot en met 11 jaar

  • Let op: U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een ID-kaart aanvragen. Kinderen moeten bij het aanvragen én het afhalen aanwezig zijn
  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • 1 Pasfoto, let op de eisen
  • Ouder(s) en gezaghouder(s) nemen hun legitimatiebewijs mee naar de afspraak. De ouder of gezaghouder die niet bij de afspraak kan zijn, geeft toestemming met het Formulier Toestemming reisdocument minderjarige. Bij dit formulier is het legitimatiebewijs van de ouder of gezaghouder nodig of een kopie ervan

Pasfotoautomaat

In het Servicecentrum Leidschendam vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor minder-validen en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De pasfoto's kosten € 6. U kunt contactloos betalen of met contant geld.

Kosten

  • Vanaf 18 jaar: € 58,30
  • Tot en met 17 jaar: € 30,70

U betaalt de kosten op het moment dat u de identiteitskaart aanvraagt.

U kunt niet contant betalen, maar alleen pinnen.