Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Rijbewijs

Een 1e rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Dat geldt ook als uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Daarvoor maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het nieuwe document is na 5 werkdagen klaar en kunt u ophalen in het Servicecentrum Leidschendam. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. Bij spoed belt u 14 070.

Wat u moet weten

Digitaal verlengen van uw rijbewijs of een categorie uitbreiden is sneller. U hoeft geen afspraak te maken.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Net geslaagd

U kunt uw rijbewijs pas aanvragen de dag nadat u bent geslaagd. Dat komt omdat het CBR een dag de tijd nodig heeft om uw recht op een rijbewijs vast te leggen in het Centraal Register Rijbewijzen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Lees meer over een rijbewijs met spoed aanvragen

Geldigheid

  • 18 tot 65 jaar: maximaal 10 jaar
  • 65 tot 70 jaar: tot uw 75e verjaardag
  • Ouder dan 70 jaar: maximaal 5 jaar
  • Rijbewijs C en/of D: maximaal 10 jaar (maximaal 5 jaar bij beroepskeuring)

Om medische redenen kan een rijbewijs korter geldig zijn.

Medische keuring (vooraf regelen)

In sommige gevallen is een medische keuring nodig voordat u een rijbewijs kunt aanvragen of vernieuwen:

  • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • U heeft een beperking die van invloed is op uw rijvaardigheid
  • U heeft een (groot) rijbewijs voor een vrachtwagen of bus

Voor de medische keuring heeft u een Gezondheidsverklaring van het CBR nodig. Het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. Als het CBR akkoord is kunt u uw rijbewijs verlengen. U koopt de Gezondheidsverklaring via www.CBR.nlexterne-link-icoon, aan de balie van het CBR of door te bellen naar het CBR. Het CBR adviseert om de verklaring minstens 5 maanden voor het verlopen van uw rijbewijs aan te vragen. Lees meer op Rijksoverheid: medische keuring rijbewijsexterne-link-icoon.

Rijbewijs vernieuwen vanwege extra categorie

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u al een rijbewijs en heeft u een aanvullende rijbevoegdheid behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Voor elke categorie waarmee uw rijbewijs wordt uitgebreid, heeft u een Gezondheidsverklaring nodig. Lees meer op CBR: Gezondheidsverklaring aanvragenexterne-link-icoon.

Jonger dan 18 jaar

Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen. Ben je geslaagd, dan mag je ook autorijden. Tot je 18e moet er wel een coach naast je zitten. Lees meer op 2todrive (website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu)externe-link-icoon.

Inloggen bij DigiD met uw rijbewijs

Is uw rijbewijs afgegeven op of na 1 juli? Dan kunt u ermee inloggen op DigiD. Als u inlogt, kunt u digitaal zaken regelen met overheid, zorg, onderwijs of pensioenfonds. U krijgt hierover een brief van DigiD. Daarna kunt u inloggen met de kaart op DigiD. Lees meer op Digid.nl: Identiteitsbewijsexterne-link-icoon.

Meenemen

Automaat voor pasfoto's

In het Servicecentrum Leidschendam vindt u een pasfotoautomaat (niet geschikt voor minder-validen en jonge kinderen). Meestal voldoen de foto's uit deze automaat. De pasfoto's kosten € 9. Digitale pasfoto's voor het verlengen van uw rijbewijs kosten € 13. U kunt alleen contactloos betalen. 

Kosten

  • Rijbewijs: € 51,10
  • Rijbewijs met spoed aanvragen: € 90,75

U betaalt het rijbewijs bij de aanvraag

Betaal aan de balie bij voorkeur met pin. Kunt u niet pinnen? Dan zoeken we samen met u een oplossing.