Vervoer en mobiel blijven
Als u door ziekte of ouderdom minder mobiel bent, zijn er diverse mogelijkheden om toch deel te nemen aan het dagelijkse leven. Zowel in en om het huis, maar ook voor vervoer over korte en lange afstanden. Bijvoorbeeld met een rolstoel, scootmobiel, aangepaste fiets, handfiets of een Wmo-vervoerpas om met korting met de regiotaxi te reizen. Vraag een gesprek aan en dan kijken we samen hoe u geholpen kunt worden.
Goed om te weten
De gemeente is verplicht binnen 6 weken uw melding af te ronden. Op dit moment kunnen wij hier door de grote hoeveelheid meldingen niet aan voldoen. Houd alstublieft rekening met een langere wachttijd, tot maximaal 13 weken.
Voorwaarden
- Uw beperking is aantoonbaar en duurt langer dan 6 maanden
- Een voorziening die 'algemeen gebruikelijk' is, komt niet in aanmerking voor vergoeding. Denk aan een elektrische fiets, tandem, aankoppelfiets voor kinderen, bakfiets, blinderingsfolie in de auto of een accessoire voor een scootmobiel
Wmo-vervoerpas regiotaxi
Met de Wmo-vervoerpas betaalt u een lager zone-tarief voor een rit met de Regiotaxi. Per jaar kunt u maximaal 1500 kilometer reizen tegen dit lage tarief. Of 750 kilometer bij gebruik van een scootmobiel of handfiets. U betaalt voor de pas geen eigen bijdrage. Voor deze pas gelden extra voorwaarden:
- U kunt vanwege uw beperking niet met het openbaar vervoer reizen. Bijvoorbeeld omdat u niet naar de bushalte kunt lopen of omdat u het risico loopt tijdens het reizen te vallen
- U heeft geen eigen auto en kunt ook geen auto van iemand anders gebruiken
- U woont in de gemeente Leidschendam-Voorburg
Of u in aanmerking komt voor deze vervoerpas, bespreekt u in uw gesprek met de gemeente.
Zorg in natura of persoonsgebonden budget
U kunt op 2 manieren Wmo-ondersteuning krijgen. In uw gesprek met de gemeente bespreekt u welke optie uw voorkeur heeft.
- Bij zorg in natura (ZIN) krijgt u bijvoorbeeld een rolstoel. Of een hulpverlener van een instantie waar de gemeente een contract mee heeft, komt bij u thuis
- Kiest u voor een ‘Persoonsgebonden Budget’ (PGB) dan kunt u zelf bijvoorbeeld een rolstoel kopen of een hulpverlener inhuren. U krijgt daarvoor van de gemeente een geldbedrag beschikbaar. De gemeente zet het geld niet op uw eigen bankrekening maar het gaat naar de Sociale Verzekeringsbank die zorgt voor de betaling. Aan een persoonsgebonden budget zijn wel voorwaarden verbonden
Bijdrage
Voor alle ondersteuning die u via de Wmo krijgt, (behalve rolstoel, begeleiding en sommige voorzieningen voor kinderen onder de 18) betaalt u een bijdrage. Deze eigen bijdrage is maximaal € 20,60 per maand.
Gezamenlijke huishoudens (meerpersoonshuishoudens) waarin iemand nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, hoeven geen eigen bijdrage te betalen. Dit is ongeacht de hoogte van hun inkomen en/of vermogen.
Vragen rolstoel of scootmobiel
- Medipoint verstrekt rolstoelen, driewielfietsen en scootmobielen
- Bel voor reparaties naar Medipoint via 088 654 08 12