Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Leidschendam-Voorburg

Betalen voor ophalen grofvuil per 2026: minder kosten voor de gemeenschap en duurzaamheidswinst

Gisteren
Algemeen nieuws
Stockfoto grofvuil

Inwoners van Leidschendam-Voorburg die grofvuil willen laten ophalen, gaan daar € 12,50 per keer voor betalen. Dit is uiteindelijk goedkoper én beter voor het milieu. Om dit goed te laten verlopen, moet één en ander worden voorbereid. Daarom gaat de regeling in per 1 januari 2026.

Bij de buurgemeenten blijkt dat als inwoners moeten betalen voor het laten ophalen van grofvuil, zij zelf vaker naar de milieustraat rijden. Dit is beter omdat er dan minder afvalwagens hoeven te rijden. Ook helpt het de afvalscheiding. Omdat grofvuil dat aan straat is opgehaald niet meer gescheiden kan worden en als restafval de verbrandingsoven ingaat. 

Minder vrachtwagens die hoeven te rijden en minder afval dat verbrand wordt scheelt kosten en dus scheelt het de gemeenschap geld. Wanneer inwoners grofvuil zelf naar de milieustraat brengen, gaat het vaak om kleinere hoeveelheden, waardoor het bij de milieustraat wél en ook goed gescheiden kan worden. Gescheiden afval levert grondstoffen op die waardevol zijn. Naast de kostenbesparing voor de gemeenschap, is dit dus ook beter voor het milieu. 

Bovendien worden de kosten voor het ophalen van grofvuil op deze manier eerlijker verdeeld. Zo’n 65% van het aantal huishoudens heeft in 2024 geen afspraak gemaakt voor het laten ophalen van grofvuil. Het merendeel van de huishoudens die wel grofvuil aan huis laten ophalen, maakt maximaal 1 keer per jaar een grofvuilafspraak. Met de nieuwe regelingen worden kosten voor grofvuil niet meer geheel verdeeld over alle inwoners, maar betalen inwoners die grofvuil aanbieden meer.

Om te voorkomen dat inwoners door deze maatregel grofvuil aan straat zetten zonder een afspraak te maken om dit te laten ophalen, wordt hier meer op gecontroleerd. Als de gemeente kan achterhalen wie het afval heeft gedumpt, krijgen de betrokken inwoners de rekening voor het opruimen.

Betalen voor grofvuil is 1 van de maatregelen die de gemeente neemt om afval beter te scheiden, de kosten van afvalverwerking voor iedereen te drukken en het milieu minder te belasten.