Groen, levendig en klimaatbestendig: buurtvisie is startpunt voor een prettige buurt voor nu en in de toekomst
Voorburg-Noord noord wordt een toekomstbestendige, gezonde en aantrekkelijke buurt met meer ruimte voor spelen, bewegen, ontmoeten, parkeren van de fiets en regenwateropvang. Ook komen er meer bomen en ander groen voor vogels, bijen en andere dieren. Dit staat in de buurtvisie die het college aan de gemeenteraad heeft voorgelegd. Op basis van deze visie wordt met bewoners een ontwerp voor straten en pleinen gemaakt. Het is de 1e keer dat de gemeente Leidschendam-Voorburg op zo’n grote schaal samen met bewoners een buurt opnieuw inricht.
In Voorburg-Noord noord, de buurt tussen de Laan van Nieuw Oosteinde, Van Alphenstraat en de Koningin Wilhelminalaan, moet de riolering worden vervangen. Dit moet gemiddeld eens in de 80 jaar gebeuren. Hiervoor moet de hele straat open, van tuin tot tuin. Het perfecte moment om gelijk meerdere opgaven en wensen, zoals vergroening en meer speelplekken, mee te pakken. De gemeente heeft daarom besloten om het direct goed te doen en alle straten en pleinen helemaal opnieuw in te richten, samen met buurtbewoners en andere mensen die regelmatig in de buurt komen. Want de buurt is uiteindelijk voor hen.
Buurtvisie
De afgelopen maanden zijn er veel gesprekken geweest met buurtbewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties over wat er speelt in de buurt, wat goed gaat, wat beter kan en wat de ideeën en dromen zijn voor de herinrichting. Ook is uitgewerkt wat er sowieso moet gebeuren in de buurt, zoals meer wateropvang en groen om in te spelen op het veranderende klimaat. En er is een kentekenonderzoek uitgevoerd om een goed beeld te krijgen van de parkeerdruk en de herkomst van de auto’s die in de buurt geparkeerd staan. Dit alles is samengebracht in de buurtvisie. Het is duidelijk dat er veel wensen en dromen zijn, maar ook dat de ruimte beperkt is. De hele buurtvisie staat op www.lv.nl/voorburgnoord.
Wethouder Marcel Belt: “Gaaf om op deze manier samen met de buurtbewoners bezig te zijn met de inrichting van hun buurt. Met elkaar bespreken we alle verschillende opgaven en wensen en bekijken we hoe we die een plekje kunnen geven. Wat doen we als bewoners in 1 straat bomen, een speelplek én parkeerruimte willen? Een enorme puzzel, die we heel graag samen proberen te leggen. We houden daarmee rekening met de wensen van nu en de noodzaak om de wijk ook in de toekomst leefbaar te houden.”
Mobiliteit
In de buurtvisie is ook veel aandacht voor mobiliteit. In Voorburg-Noord noord is een groot tekort aan plekken om de fiets te parkeren: bijna tweederde van de huishoudens heeft geen berging en stalt de fiets op straat. Vaak tegen bomen, lantaarnpalen en in speeltuinen. Bijna de helft van de huishoudens heeft geen auto. Buurtbewoners geven aan dat de buurt goed bereikbaar is door het aanwezige openbaar vervoer. Daarom onderzoekt de gemeente wat er nodig is om ruimte te maken voor alle functies die in de buurt gewenst zijn, zoals groen, mobiliteitshubs, ontmoeting, fietsenstallingen, speeltuinen en parkeerregulering om vreemdparkeerders te weren.
Vervolg
De komende tijd voert de gemeente een aantal experimenten uit om te toetsen of de wensen van de buurt ook echt passen en het gewenste effect hebben. In 1 van de straten worden pergola’s en picknickbankjes neergezet. In een andere straat wordt de straat heropend voor kinderen en activiteiten.
De buurtvisie is voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, maakt de gemeente samen met de buurt een ‘inrichtingsplan’ voor de openbare ruimte. Hierin staat hoe elke straat en elk plein eruit komt te zien. Als alles volgens planning verloopt, wordt de buurt in 2027-2028 in fases opnieuw ingericht.