Lokale duurzame initiatieven
Kaart lokale initiatieven
Bekijk lokale duurzame initiatieven
Samenwerkingspartners
DuurzaamLV
Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg (Duurzaam LV) heeft als doel het bevorderen van duurzame ontwikkeling in Leidschendam-Voorburg. Duurzaam LV ziet duurzame ontwikkeling als iets actiefs. Iets waar we ons gezamenlijk voor moeten inspannen, soms met grote stappen, soms met kleine stappen. Want alle stapjes helpen.
Duurzaam LV wil dit doel op de volgende manieren bereiken:
- In samenwerking met maatschappelijke organisaties, de gemeente en met de inwoners van Leidschendam-Voorburg
- Door het samen organiseren van activiteiten, over thema’s die informatie geven over duurzame activiteiten of duurzame stappen die inwoners zelf kunnen zetten
- Door het gevraagd en ongevraagd advies te geven over onderwerpen die vallen onder duurzaamheid.
Energy Common
Energy Common LV is een lokaal burgerinitiatief dat zonne-energie gaat opwekken samen met ZonopLV. Hun energiecoaches geven energieadvies.
Lees meer op website Energy Common.
Zon op LV
De coöperatie Zon op Leidschendam-Voorburg U.A. (Zon op LV) is het initiatief van een groep enthousiaste inwoners van onze gemeente. Zij maken het voor meer inwoners mogelijk om de voordelen van zonnepanelen te ervaren. Ook als u geen dak heeft om zonnepanelen op te leggen. U kunt meedoen door lid te worden van de coöperatie Zon op LV en 1 of meer certificaten voor een project te kopen. Er is extra voordeel voor inwoners van de wijk Leidschendam-Zuid en voor huurders van sociale huurwoningen. Lidmaatschap van de coöperatie is voor hen gratis.
Projecten ZonopLV
Andere duurzame initiatieven
Duurzame sportclubs
Voetbalvereniging Forum Sport doet mee aan het KNVB initiatief De Groene Club. Zij hebben energiebesparende maatregelen genomen en 60% bespaard op de energiekosten. Ook stimuleren ze autodelen en afval verminderen door aanschaf herbruikbare bekers.
Voetbalvereniging Wilhelmus doet mee aan het KNVB initiatief De Groene Club. Zij hebben energiebesparende maatregelen genomen en zetten in op het verminderen van zwerfafval door plastic en blikjes in te zamelen.
Koningkerk verduurzaamt
De Koningkerk is aan de slag met duurzaamheid. In de kerk zit ook een Leger des Heils huiskamer voor de buurt en een tweedehands kledingwinkel. Zonnepanelen liggen al op het dak en wegwerpbekers zijn vervangen door mokken. Zij zien verschillende kansen op samenwerking en verduurzaming, ook met andere partijen uit de buurt, zoals een Repaircafé.
Voedselbosjes in Stompwijk en Voorburg
In Stompwijk ligt een eetbare showtuin van 1500 m2 met meer dan 250 eetbare planten. Er zijn workshops en rondleidingen. Bezoekers kunnen de vele eetbare planten proeven en de grote biodiversiteit en rijke oogst in de praktijk zien. Lees op www.tastybiotope.nl meer over dit voedselbos in Stompwijk
In Voorburg bij de Fransstraat ligt een klein voedselbos met eetbare planten, bomen en struiken. De grond is door de gemeente beschikbaar gesteld en het bos wordt onderhouden door buurtbewoners in samenwerking met Stichting Terra, Particimeer, Foxtaal, New Mantua en de gemeente
Stichting groen en geluk: samen tuinieren
Het verbinden van mens, dier en natuur op een duurzame en educatieve wijze door tuinieren, schooltuinlessen en workshops met groen, educatie en natuur.
BPD Bouwfonds: circulaire ontmanteling oude CBS-kantoor
Het oude CBS-kantoor in Voorburg is circulair ontmanteld. Circa 95% van de materialen is hergebruikt, in het duurzame appartementencomplex Park070 of elders. De nieuwe woningen zijn energieneutraal. Door de 2 groene binnentuinen en de groene omgeving van Park ’t Loo, is er voldoende waterbergingscapaciteit bij enorme regenval.
Circulair Ambachtscentrum De Star
Een circulair ambachtscentrum (een soort kringloopwinkel-plus) is een plek waar product-hergebruik hoog in het vaandel staat. Onnodig weggooien van grondstoffen en materialen wordt voorkomen door bijvoorbeeld een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats en een onderwijsinstelling met elkaar te verbinden.
Schoon Voorburg Noord: zwerfafval inzamelen
Een groep van vrijwilligers gaat 1x per 3 weken op zaterdagochtend zwerfafval opruimen in de wijk Voorburg Noord. Na afloop drinken ze een kop koffie met elkaar.
Park de Elsberg: Green Challenge Nederbragt Vergroent
Groenadoptie door bewoners van VVE Parkappartementen de Elsberg in Voorburg.
Repaircafé Voorburg
Sinds 2021 kun je bij Repair Café Voorburg terecht voor diverse reparaties. Denk aan huishoudelijke apparaten, fietsen, kleding, etc. Dit gebeurt door vrijwilligers.
Groot Zijdepark: biobased betonbankjes
Bij het herinrichten van het Groot Zijdepark koos de gemeente voor de circulaire, biobased betonbankjes van Bio Bound. Speciaal voor dit project produceerde Bio Bound een serie circulaire, biobased banken gemaakt met gerecycled Olifantsgras (miscanthus) en betonpuingranulaat.