Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage
Logo van Gemeente Leidschendam-Voorburg dat doorverwijst naar de homepage

Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente waar u woont. Daarvoor maakt u een afspraak. Het nieuwe document is na 5 werkdagen klaar en kunt u ophalen in het Servicecentrum Leidschendam. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig. Bij spoed belt u 14 070.
Tot 18 jaar is toestemming van beide ouder(s) of gezaghouders(s) nodig. Zij nemen hun legitimatiebewijs mee naar de afspraak. De ouder of gezaghouder die niet bij de afspraak kan zijn, geeft toestemming met het Formulier Toestemming reisdocument minderjarige. Dit formulier moet ingeleverd worden bij de aanvraag samen met een kopie van het legitimatiebewijs van de afwezige ouder of gezaghouder.

Wat u moet weten

Paspoort kwijt of gestolen

Maak een afspraak voor aangifte van vermissing en aanvragen van nieuw paspoort. U vult een vermissingsverklaring in en u kunt (als u dat wilt) direct een nieuw paspoort aanvragen. Neem uw eventuele andere identiteitsdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart) mee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Lees meer over een paspoort met spoed aanvragen

Reizen met kinderen

Reist u naar het buitenland met een kind waarover u geen gezag of gezamenlijk gezag heeft? Heeft uw kind een andere achternaam? Zorg dan dat u kunt bewijzen dat u het ouderlijk gezag heeft of dat u toestemming van de gezaghouder(s) heeft. Lees meer op Rijksoverheid: Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een gewoon paspoort, maar bevat 66 pagina's in plaats van 34 pagina's. De procedure en kosten zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort.

Tweede paspoort

In uitzonderlijke gevallen kunt u een 2de paspoort aanvragen voor zakelijke of privé-doeleinden. Bijvoorbeeld als de stempels van bezochte landen in uw paspoort problemen kunnen veroorzaken bij de toelating in een ander land. Of omdat uw paspoort vanwege een visumaanvraag bij een ambassade of visumbureau ligt, terwijl u naar het buitenland moet reizen. Een 2de paspoort is 2 jaar geldig. De procedure en kosten zijn hetzelfde als voor een gewoon paspoort. Voorwaarden 2de paspoort:

 • Uw huidige paspoort is nog minstens 6 maanden geldig
 • U kunt daarnaast 1 van de volgende situaties aantonen:
  • U moet achtereenvolgens verschillende landen bezoeken waarbij grote kans op problemen zijn bij toelating tot een land. U bewijst dit bijvoorbeeld met tickets
  • U moet regelmatig dringend reizen terwijl uw paspoort bij een ambassade of consulaat ligt voor het aanvragen van een visum. Het betreft een land waar u niet met een identiteitskaart naartoe kunt reizen. U toont het bewijs van de ambassade of consulaat dat u uw paspoort heeft afgegeven

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig heeft? Lees meer op Rijksoverheid: Visum.

Meenemen

18 jaar en ouder

Tot en met 17 jaar

 • Let op: u kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. Kinderen moeten bij het aanvragen én het afhalen aanwezig zijn.
 • Alle paspoorten en ID-kaarten die de minderjarige heeft. Ook als ze zijn verlopen
 • 1 Recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden), Rijksoverheid: let op de eisen
 • Ouder(s) en gezaghouder(s) nemen hun legitimatiebewijs mee naar de afspraak. Bij afwezigheid van de ouder(s) of gezaghouder(s) geeft men toestemming met het Formulier Toestemming reisdocument minderjarige. Bij dit formulier is het legitimatiebewijs van de ouder(s) of gezaghouder(s) nodig of een kopie ervan

Kosten

18 jaar en ouder

 • Kosten: € 77,85

 • Kosten bij spoed: € 130,85

Tot en met 17 jaar

 • Kosten: € 58,85

 • Kosten bij spoed: € 111,85

U betaalt de kosten op het moment dat u het paspoort aanvraagt.

Betaal aan de balie bij voorkeur met pin. Kunt u niet pinnen? Dan zoeken we samen met u een oplossing.