Afval beter scheiden
Goed voor portemonnee
Veel afval kunnen we goed scheiden, zoals oud papier, glas, plastic en GFTe. Dat zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Van verpakkingsplastic kan bijvoorbeeld nieuw speelgoed worden gemaakt, van kartonnen drinkpakken behang en van GFTe tuinmest (compost) en brandstof (biogas). Maar dit kan alleen als we ons afval goed gescheiden inzamelen. Als we deze waardevolle grondstoffen bij het restafval gooien, zijn ze niet meer opnieuw te gebruiken en worden ze verbrand. Dit kost geld, terwijl Avalex goed gescheiden afval, zoals papier en PMD, kan verkopen aan bedrijven die er nieuwe grondstoffen van maken. Dit geld gaat naar de gemeente, en dat zorgt er weer voor dat de afvalstoffenheffing minder hard stijgt.
Waarom niet in 1 bak?
De gemeente krijgt wel eens de vraag of we niet over kunnen gaan op nascheiden. Sommige inwoner zouden het prettig vinden om alles in 1 bak te gooien, waarna de afvalverwerker het kan scheiden. Maar dit is wettelijk niet toegestaan. Nascheiding kan alleen met PMD dat achteraf uit het restafval kan worden gescheiden. Als andere afvalsoorten (GFTe, papier, textiel) eerst bij het restafval gaan, zijn deze zo vervuild dat het grootste deel niet meer geschikt is voor hergebruik en dus verloren gaat.
Wat er gebeurt met ons afval
Avalex haalt afval gescheiden op. Dit gaat daarna meteen naar de verwerkers. Verschillende soorten afval komen dus nooit meer bij elkaar in de bak.
PMD van plastic afval scheiden
- Zorg ervoor dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat daaraan geen papier, karton of (aluminium-) folieresten meer zitten. Etiketten zijn niet schadelijk voor de verwerking van plastic verpakkingen en hoeft u er niet af te halen
- Plastic gebruiksvoorwerpen die niet bij PMD horen, zoals emmers, kunt u ook inleveren bij de milieustraat. Van dit ‘harde’ plastic worden bijvoorbeeld nieuwe plantenpotten gemaakt.
Ezelsbruggetje
Om u te helpen met het goed scheiden van PMD kunt u het volgende ezelsbruggetje gebruiken. Als u deze 3 vragen met ‘ja’ beantwoordt, hoort het afval bij het PMD:
- Is het een verpakking van plastic, metaal of een drinkpak?
- Is het leeg?
- Komt het uit de keuken of badkamer?
Wat er gebeurt met ons PMD-afval
Verpakkingen en ander PMD worden gesorteerd bij de eindverwerker en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen.
Website Avalex: meer informatie over PMD (inclusief filmpje)
Papier
Nat of vet geworden papier/karton, zoals papieren zakdoekjes en pizzadozen, kunnen niet opnieuw gebruikt worden als grondstof voor nieuw papier en horen dus helaas bij het restafval
Wat er gebeurt met ons oud papier
Weet u dat een printpapiertje tot 7 keer kan worden hergebruikt?
Groen-, fruit- en tuinafval (GFTe)
- Van GFTe wordt vruchtbare compost gemaakt. Als het aangeboden GFTe vervuild raakt, kan de hele lading worden afgekeurd. Stop daarom geen ander afval in de container. Houd het deksel van de GFTe-container gesloten
- In de winkel zijn biologisch afbreekbare zakken te krijgen. Als u die gebruikt, houdt u uw keukenemmer schoon
- Vliegen voorkomt u door de container in de schaduw te zetten en maden houdt u weg met een paar takjes klimop of lavendel
- Vallen de bladeren van de bomen? Laat ze liggen of begraaf ze in de eigen tuin. Bladeren zijn geweldig voor de bodemkwaliteit: ze kunnen onkruid onderdrukken, vocht vasthouden en zorgen voor andere voeding
- Snoeiafval is grofvuil. Snoeiafval is plantaardig of organisch afval uit uw tuin, dat niet in de GFTe-container past. Denk aan takken, stammen en/of stronken
- Oud brood over? Ook dit hoort in de GFTe-container. Gooi geen brood op straat en voer geen vogels of eendjes. Brood is slecht voor onze stadsdieren en blijft vaak liggen. Dit trekt ratten en meeuwen aan
Wat er gebeurt met ons GFTe
Koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen: een flink deel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Ongeveer 2/3 van het GFT-afval wordt meteen tot tuinmest (compost) verwerkt. 1/3 wordt vergist. Dat levert naast compost ook biogas (groen gas) op.
Glas
Oven- en magnetronschalen, vazen en vlakglas (zoals ramen) horen niet in de glascontainer en mogen naar de milieustraat worden gebracht.
Wat gebeurt er met ons glas-afval?
Glas kun je oneindig hergebruiken. Flessenglas wordt eerst schoongemaakt. Onder andere met magneten, laser- en cameratechnologie en röntgendetectie. Etiketten, deksels en kurken worden verwijderd. Daarna kunnen we het hergebruiken.
(Frituur)vet
Bitterballetje gefrituurd? Jus in de vleespan over? En waar laat u de olie uit het potje zongedroogde tomaatjes? Verzamel uw gebruikte (frituur)vet en olie in een lege plastic verpakking, sluit die af en gooi het in de daarvoor bestemde (vaak gele) kliko. Vind een vetinzamelpunt.
Textiel
Kapotte, vuile of onbruikbare kleding mag in de textielbak. Net als schoenen, gordijnen, linnengoed en handtassen. Het wordt allemaal gesorteerd voor hergebruik of verwerking.
Wat er gebeurt met ons ingeleverde textiel
Tweedehands kleding van goede kwaliteit gaat naar de kringloopwinkel, of wordt naar een arm land gestuurd. Kleding van iets mindere kwaliteit wordt door ateliers onder handen genomen en kan daarna alsnog naar een nieuwe eigenaar. Ook het niet-draagbare textiel krijgt een nieuw leven.
Elektrische apparaten
Heeft u kapotte elektrische apparaten? Die kunt u inleveren bij de mobiele milieustraat
Klein chemisch afval (KCA)
Kca staat voor klein chemisch afval. Denk hierbij aan schoonmaak- en oplosmiddelen, batterijen, kwikthermometers, medicijnen en bijvoorbeeld lampen. Sommige onderdelen kunnen we hergebruiken.
Grofvuil
Grofvuil bestaat meestal uit oude meubels en bevat veel verschillende materialen. Denk aan hout, textiel, leer, metalen en schuimrubber.Meubels die nog bruikbaar zijn, kunnen naar de kringloopwinkel. Is een object niet meer bruikbaar, dan kunnen de verschillende materialen nog wél worden hergebruikt. Grofvuil zelf wegbrengen heeft veel voordelen ten opzichte van het laten ophalen. Als je grofvuil wegbrengt, kun je het meteen in de juiste containers gooien. Het grofvuil wordt vervolgens gescheiden verwerkt.
Inspiratie
Fruitschillen voor de wormen
Op de hoek Laan van Oostenburg/Laan van Haagvliet in Voorburg staat een wormenhotel. Zo’n 25 buurtbewoners geven groente- en fruitschillen aan de tijgerwormen, die dit verwerken tot compost
Plasticvrij dankzij 5 R’en
Wie rondkijkt in de keuken van Nicki Johnson ziet daar bijna geen plastic verpakkingen. En ook in de badkamer is geen tandpastatube of shampoofles meer te vinden. Sinds een paar jaar probeert het Voorburgse gezin zo min mogelijk plastic in huis te halen.
Ban Markus praat met buurtgenoten over afval
Omdat niet iedereen in de wijk goed Nederlands spreekt, helpt Ban Markus haar buurtgenoten graag. Ze legt veel uit, in het Nederlands of het Arabisch. Bijvoorbeeld als het gaat over grofvuil.